Dnevne novosti

SDP-ovci traže ocjenu ustavnosti za tri zakona

30.03.2016 07:40 PRAVDA

ZAGREB, 29. ožujka 2016. (Hina), Saborski Klub zastupnika SDP-a podnio je u utorak, u ime 46 zastupnika, Ustavnom sudu RH zahtjeve za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakonskih dopuna zakona o obrani, o nadzoru državne granice te o sanaciji javnih ustanova, priopćeno je iz SDP-a.

Saborski zastupnici smatraju da su sva tri zakona u neskladu s Ustavom Republike Hrvatske, na što su ukazali već u saborskoj raspravi, ali je vladajuća većina to ignorirala, navode iz SDP-a i podsjećaju da je spomenute zakone Hrvatski sabor donio 21. ožujka, a u Narodnim su novinama objavljeni 25. ožujka.

"U zahtjevima vezanim za Zakon o obrani i Zakon o nadzoru državne granice posebno je istaknuta neustavnost zakona u odredbama kojima se daju ovlasti oružanim snagama za obavljanje policijskih poslova, dok se po pitanju Zakona o sanaciji javnih ustanova neustavnim smatra zadiranje u nadležnost jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, posebice u pogledu nametanja dodatnih financijskih obveza te imenovanja upravnih tijela", navode iz SDP-a. Napominju i da je, sukladno ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, za podnošenje zahtjeva bilo potrebno prikupiti potpise najmanje jedne petine, odnosno 31 zastupnika.