Dnevne novosti

HLK podržava preloženi pravilnik o dopunskom radu liječnika

30.03.2016 07:25 ZAGREB, 29. ožujka 2016. (Hina), Hrvatska liječnička komora (HLK) izvijestila je u utorak kako snažno podržava otvaranje javne rasprave o novom Pravilniku o dopunskom radu zdravstvenih radnika koji predlaže ministar zdravlja Dario Nakić a omogućit će obavljanje poslova kod privatnog poslodavca svim liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima koji uredno izvršavaju svoje radne obveze u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su zaposleni, a za dopunski rad imaju odobrenje ravnatelja.

"U potpunosti podržavamo predloženi Pravilnik o dopunskom radu liječnika. Smatramo ga tek prvom, ali važnom mjerom u nastojanju da se poboljša trenutni položaj liječnika u društvu i očuva funkcionalnost zdravstvenog sustava", ocjenjuje predsjednik HLK-a Trpimir Goluža. Podsjeća kako je Komora zatražila od nove Vlade donošenje Akcijskog plana s konkretnim mjerama za ostanak liječnika u zemlji, pa podupiru svaki potez koji će pridonijeti kadrovskoj stabilizaciji i funkcionalnoj održivosti hrvatskog zdravstva. 

"Hrvatski zdravstveni sustav kadrovski je devastiran do te mjere da velik broj bolnica izvan Zagreba ne može vlastitim kadrovskim resursima organizirati službu na način da se bitno ne smanji dostupnost i učinkovitost zdravstvene skrbi. Ovim pravilnikom ne otvara se samo mogućnost rada kod privatnika već se stvara i pravni okvir suradnje među državnim bolnicama, što će, nadam se,  spriječiti nepovratno urušavanje kvalitete zdravstvene skrbi za hrvatske građane izvan Grada Zagreba", ističe dr. Goluža. U HLK navode kako je u četiri godine broj liječnika specijalista u bolničkom sustavu smanjen za  gotovo 15 posto, budući da je 2011. u bolničkom sustavu bilo 7.007 liječnika specijalista, dok ih je 1. travnja 2015., bilo tek 6.019, što je 988 liječnika manje u četiri godine. 

Navode i kako su alarmantni podatci da je zadnje dvije godine više od 1.000 liječnika prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak u inozemstvo, pri čemu je njihova prosječna dob 32 godine, odnosno za 17 godina manja od prosječne dobi specijaliste u sustavu (52 godine).