Dnevne novosti

EK predlaže novi proračunski instrument od 700 milijuna eura za humanitarne potrebe unutar EU-a

03.03.2016 07:15 BRUXELLES, 2. ožujka 2016. (Hina), Europska komisija u srijedu predložila novi instrument za hitnu pomoć izbjeglicama u visini 700 milijuna eura za sljedeće tri godine.
To je dosad prvi prijedlog humanitarne pomoći za zemlje članice, a ne za treće zemlje. Najveći dio pomoći namijenjen je Grčkoj, koja je suočena s masovnim priljevom izbjeglica, koji su blokirani na makedonsko-grčkoj granici. Komisija je objavila prijedlog uredbe prema kojem bi se za humanitarne potrebe izdvojilo 700 milijuna eura u sljedeće tri godine, od kojih 300 milijuna za ovu godinu, a po 200 milijuna eura za 2017. i 2018. godinu.  "S ovim prijedlogom moći ćemo pružiti hitnu pomoć unutar EU-a znatno brže nego prije. Ne smijemo gubiti vrijeme i trebamo učiniti sve kako bismo spriječili humanitarnu krizu unutar naših granica.", rekao je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Kristos Stilianides.  

Dodao je kako očekuje da će Europski parlament i zemlje članice brzo prihvatiti ovaj prijedlog. Hitna pomoć pružat će se u tijesnoj suradnji sa zemljama članicama. agencijama UN-a i nevladinim organizacijama.  Pomoć je namijenjena za najosnovnije potrebe u hrani, smještaju i lijekovima. Stilianides je rekao da je svjestan da ta pomoć neće riješiti probleme jer "ne postoji čarobno rješenje", ali će svakako olakšati nezavidan položaj izbjeglica. Novi instrument se ne odnosi samo na sadašnje humanitarne potrebe nego i na one koje će uslijediti u budućnosti. Europska unija dosad nije imala proračunski instrument kojim bi mogla odgovoriti na hitne humanitarne potrebe u zemljama članicama, dok za treće zemlje postoji takav instrument. Novim prijedlogom ta se praznina popunjava.   

Grčka je u utorak dostavila Europskoj komiisij hitni plan koji predviđa troškove od 480 milijuna eura za prihvat 100 tisuća izbjeglica. Kada se novi proračunski instrument usvoji, on će u prvo vrijeme biti namijenjen zemljama članicama koje su najviše pogođene migrantskom krizom, a poslije može biti korišten za bilo kakve krizne humanitarne situacije bilo gdje u EU-u.