Dnevne novosti

U Saboru počeli međustranački razgovori o izboru ustavnih sudaca

19.02.2016 07:35 ZAGREB, 18. veljače 2016. (Hina), Predstavnici četiriju najvećih parlamentarnih stranaka okupili su se u četvrtak na prvom neformalnom sastanku kako bi razgovarali o izboru sudaca Ustavnog suda, koji bi u slučaju neuspjeha sredinom godine ostao bez kvoruma.

U sastanku koji je sazvao predsjednik saborskog Odbora za Ustav Ustav, Poslovnik i politički sustav,  Robert Podolnjak sudjelovalo je šestoro zastupnika iz HDZ-a, SDP-a, Mosta i HNS-a, koji su redom uvjereni da će se ovoga puta naći dovoljno političke volje kako bi se pravodobno imenovali novi ustavni suci i spriječila blokada Ustavnog suda i ustavna kriza. Hrvatski sabor od 2010., otkako je Ustavom utvrđeno da se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom, nije uspio izabrati ni jednog suca Ustavnog suda. Tada je istekao mandat sutkinji Nevenki Šernhorst, a slijedeći je iz Ustavnog suda otišao Davor Krapac, kojemu je mandat istekao u srpnju prošle godine, no na dužnosti je ostao još šest mjeseci, do siječnja 2016. Krajem prošle godine osmogodišnji mandat je istekao predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec, sutkinji Snježani Bagić i sucima Marku Babiću, Aldi Radoloviću i Ivanu Matiji.

Budući da im Hrvatski sabor nije izabrao nasljednike, suci u Ustavnom sudu mogu ostati još šest mjeseci, no Matija je krajem prošle godine otišao u mirovinu. Ustavni sud tako od siječnja umjesto 13, ima 10 sudaca, a ne izabere li Sabor nove suce, u svibnju će u Ustavnom sudu ostati samo šestero sudaca, nedovoljno za donošenje odluka.

Opasnost od blokade Ustavnog suda 

Na opasnost blokade Ustavnog suda ovih su dana upozorili i vodeći ustavni stručnjaci, na skupu u organizaciji HAZU-a, s kojega je profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Branko Smerdel upozorio na neprovedivost rješenja, po kojem se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom bez razrade drugih uvjeta. Kao rješenje je predložio izmjene Ustavnog zakona za provedbu Ustava kojima bi se omogućio izbor ustavnih sudaca kvalificiranom, odnosno većinom svih zastupnika u Saboru do usklađenja s Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu. Takvo rješenje zanimljivim drže u redovima vladajućih stranaka, no neslužbeno poručuju kako je teško očekivati da će se to provesti u kratkim rokovima te kako je vjerojatnije da će se pronaći potrebna većina za imenovanje sudaca.  

Oporbi je, pak, zanimljiv prijedlog koji je na HAZU-ovu skupu iznio Mostov Robert Podolnjak, zauzevši se za njemački model, po kojemu bi i vladajući i oporba izabrali po pet sudaca, uz mogući veto za pojedine kandidate. Podolnjak i dalje smatra da je riječ o kvalitetnom modelu, no ističe kako on nije bio "na stolu" u međustranačkim razgovorima te kako se još nije razgovaralo o kvotama. I u HDZ-u potvrđuju kako spomenuto rješenje nije razmatrano, a ne vjeruju ni da je podjela pet naprema pet u Ustavnom sud, realna.