Dnevne novosti

HURS traži izmjene Zakona o reprezentativnosti

11.02.2016 07:30 ZAGREB, 10. veljače 2016. (Hina), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) uputila je u srijedu otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojemu traži izmjene Zakona o reprezentativnosti i sklapanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike.

Inicijativu za izmjenu zakona kojim je Vlada Zorana Milanovića, po mišljenju HURS-a, onemogućila liječnički sindikat da pregovara o radnim pravima liječnika, HURS će uskoro uputiti Vladi i svim parlamentarnim strankama. Riječ je o zakonu koji sadrži niz loših i neustavnih rješenja, kojim je prošla Vlada htjela "razbiti sindikalni pokret i oslabjeti socijalnu državu", rekao je Hini predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

HURS, čiji je član Hrvatski liječnički sindikat (HLS), u otvorenom pismu proziva  Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za manipuliranje javnošću u nastojanju da sačuvaju "neprirodni i političkim spletkama izboreni ekskluzivitet u kolektivnom pregovaranju za djelatnost zdravstva". Samostalni sindikat zdravstva nedavno je oštro napao namjeru novog ministra zdravlja Darija Nakića da sklopi strukovni kolektivni ugovor za liječnike, ocijenivši tu najavu diskriminirajućom i omalovažavajućom.

Prema zakonskim odredbama radna prava zaposlenih u javnim službama s Vladom dogovaraju samo reprezentativni sindikati koji imaju barem 20 posto članova od ukupno sindikalno organiziranih radnika u toj djelatnosti. Po toj odredbi, za kolektivno pregovaranje u zdravstvu sindikat treba imati barem 8000 članova, a taj su uvjet ispunili samo Samostalni sindikat zdravstva i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. HLS pak ima oko 4000 članova, iako je u Hrvatskoj zaposleno više od 12.000 liječnika.