Dnevne novosti

Sabor o HBOR-u ili o političkom kadroviranju

04.02.2016 07:15 ZAGREB, 3. veljače 2016. (Hina), Saborska rasprava o financijskom izvještaju HBOR-a za 2014. u srijedu se 'prometnula' u raspravu o političkom kadroviranju u toj Banci, ipak, zastupnici su izrazili nadu da će Banka nastaviti kreditirati malo i srednje poduzetništvo, te pokazati više interesa za nerazvijena područja. 
HDZ-ov zatupnik Ivan Šuker (HDZ) istaknuo je kako je u 2014. "političkim dekretom", Vlade smijenjena uprava HBOR-a, te "još četiri razine ispod toga".  Od imeovanih, a promijenjenih članova uprave, samo jedan, predsjednik uprave, imao je iskustvo u bankarskom sektoru, ali je smijenjen nakon devet mjeseci jer "nije htio provoditi određene stvari koje su bile politička direktiva", rekao je Šuker, očito imajući na umu Antona Kovačeva.

Nije korektno reći da je uprava smijenjena, nego joj je u svibnju 2014. istekao mandat, odgovorila mu je Dragica Zgrebec (SDP), ističući da je Kovačev "uvijek imao podršku Kluba SDP-a" koji je "visoko cijenio" njegov rad. Na tvrdnje o političkom kadroviranju Šukeru uzvratio je Gordan Maras (SDP), spočitnuvši mu kako "vjerojatno zna ponešto o tome" s obzirom da je direktor HBOR-a došao 90-ih kao 30-godišnjak bez ikakva bankarskog iskustva.  

Josip Borić (HDZ) tvrdi da je političko kadroviranje obilježilo mandat Vlade Zorana Milanovića, pa su i HBOR shvatili kao prostor za kadroviranje.  Šuker upire prstom i da je prihod HBOR-a u 2014. smanjen za pet posto, dok su operativni trokovi porasli za 24 posto. Pripisuje to isplaćenim otpremninama bivšim čelnicima HBOR-a, ali i zapošljavanju 15 novih ljudi. U četiri godine primljeno je 60 partijskih poslušnika, ustvrdio je Šuker. Ivan Lovrinović (Most) poručuje Šukeru i Marasu da bi bilo dobro da javnosti iznesu nešto od "prljavog veša". Ako mislite da smo došli slušati svake godine iste izvještaje nakon kojih se ništa ne dogodi, nije tako, poručuje kolegama. Most smatra da treba otvoriti priču o repozicioniranju HBOR-a, da to treba postati prava razvojna banka s profesionalnom upravom, depolitizirana. Zauzima se i za zakonsko definiranje nadležnosti Ureda za reviziju nad HBOR-om i kriterija dodjele kredita.  

Ivan Vrdoljak (HNS) uzvraća Lovrinoviću da je sada dio vladajuće većine i da ne mora ostati samo na inicijativama, može to i izvršiti. Milorad Pupovac (SDSS) zamjera HBOR-u "krajnje sramotan" odnos prema siromašnim područjima države od Vukovara do Knina. Koliko je, od 5, 1 milijarde kuna, koliko je kroz kredite odobreno u 2014. godini, otišlo u takva područja, zanimalo je Pupovca. Ljudi, kaže, odlaze iz Gračaca jer nema ni jednog razvojnog instrumenta kojim će im se pomoći, neovisno radi li se o Srbima ili Hrvatima.  

Zgrebec izražava nadu da se neće mijenjati politika koju je HBOR vodio zadnjih pet-šest godina, odnosno da će se nastaviti kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva i da će se pratiti projekti europskih fondova. Od 886 odobrenih kredita, malim i srednjim poduzetnicima plasirano ih je 728 u iznosu od 2, 1 milijardu kuna, kaže Zgrebec.  

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) zauzima se za veću povezanost i usklađenost Vlade i HBOR-a, da se provjeri odaziv krajnjih korisnika kredita.  HBOR je u 2014. odobrio 886 kredita u ukupnom iznosu od 5,1 milijarde kuna, od čega 2,9 milijardi putem poslovnih banaka, a 2,2 milijarde izravno. U odnosu na godinu prije kreditna je aktivnosti smanjena 34 posto.