Dnevne novosti

DIP: promatrača gotovo kao u prvom krugu

09.01.2015 07:03 ZAGREB, 8. siječnja 2015. (Hina), Gotovo 22 tisuće promatrača, približno kao i u prvom izbornom krugu, pratit će hrvatske predsjedničke izbore u nedjelju, 11. siječnja, potvrdili su u četvrtak Hini u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Najviše promatrača, gotovo 11 i pol tisuća, prijavio je HDZ, čija će kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović u drugom krugu pokušati pobijediti SDP-ova kandidata Ivu Josipovića i tako postati prva hrvatska predsjednica. Četiri stranke koje podupiru aktualnog predsjednika (SDP, HNS, HSU i OraH) imat će nešto manje od 9.100 promatrača.

Samostalno, svoje su promatrače prijavili HSS koji podupire Grabar Kitarović, njih 66, te OraH koji podupire Josipovića, a koji će u 16 županija imati 196 promatrača. Četiri nevladine udruge: U ime obitelji, Promatrač, GONG i Hrvatsko odgovorno društvo zajedno će imati 920 promatrača, a glavninu, 845 promatrača, U ime obitelji. Drugi krug šestih predsjedničkih izbora od hrvatske neovisnosti pratit će i dvoje stranih promatrača, japanski veleposlanik sa suradnicom.

Oba izborna stožera, te udruga U ime obitelji imat će svoje promatrače i u inozemstvu. Kao i u prvom izbornom krugu, promatrači će u nedjelju pratiti i rad Državnog izbornog povjerenstva. U DIP-u su u četvrtak potvrdili da su akreditacije za promatrače već distribuirane na teren i da u tom pogledu ne bi trebalo biti nikakvih teškoća oko njihova rada.