Dnevne novosti

Miščević: Srbija do kraja 2014. može otvoriti prvo poglavlje s EU

03.11.2014 07:08 BEOGRAD, 1. studenog 2014.(Hina), Srbija bi do kraja godine mogla otvoriti prvo od 33 pregovaračka poglavlja s Europskom unijom, ocijenila je u subotu voditeljica srbijanskog tima za pregovore o članstvu u EU Tanja Miščević i podsjetila da unutar Unije jedan dio članica podupire prijedlog Italije da pregovori započnu do kraja 2014., dok drugi početak uvjetuju normalizacijom odnosa s Kosovom.

"Ne mogu reći ni da sam optimist ni da sam pesimist, ali nadam se i mi smo tehnički potpuno spremni za otvaranje prvog poglavlja do kraja godine“, izjavila je Mišćević za B92. Po njezinoj ocjeni, pregovori bi mogli početi poglavljem 32 koje se odnosi na kontrolu trošenja proračunskih sredstava.

Mišćević je rekla i kako je uvjerena u dobru suradnju s novim europskim povjerenikom Johannesom Hahnom, zaduženim za susjedske odnose i proširenje, koji danas preuzima dužnost u Europskoj komisiji. Ocijenila je da taj austrijski političar “jako dobro poznaje Bruxelles i bruxellesku birokraciju jer je prethodnih pet godina radio u EK“ i podsjetila da je poslije svibanjskih poplava “pokazao veliku naklonost prema Srbiji, odmah reagirao i osobno se došao uvjeriti” kakva je situacija te pomogao da se naprave planovi i rješenja za pomoć stradalima.

No upozorila je da “suradnja s Hahnom neće biti lakša nego što je bila dosad” s članovima EK u procesu eurointegracija jer će i on “svakako inzistirati na praćenju uvjeta i ispunjavanju svih standarda” koje od zemalja kandidata traži EU. Srbija je dobila status kandidata u ožujku 2012. godine, a pregovori o članstvu u EU službeno su otvoreni 21. siječnja 2014. godine.