Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

6.9.2019

U javnozdravstveni program "PETICA - igrom do zdravlja" uključeno 25 zagrebačkih škola

Izvor: HINA

ZAGREB, 6. rujna 2019. (Hina) - Svako treće dijete u Hrvatskoj ima problema s pretilošću, što Hrvatsku stavlja na peto mjesto u Europi te je glavni razlog provedbe javnozdravstvenog programa "PETICA - igrom do zdravlja" u koji će ove školske godine biti uključeno 25 zagrebačkih škola i 1800 učenika kako bi mogli razviti zdrave navike.

"Radi se o skretanju pozornosti javnosti, roditelja i djece na problem prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, koja je veliki rizični čimbenik u razvoju mnogih kroničnih nezaraznih bolesti, ponajprije kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, kronično-opstruktivnih bolesti pluća i nekih drugih kroničnih nezaraznih bolesti", rekla je u utorak na konferenciji za novinare zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić u povodu predstavljanja rezultata programa. 

Projekt u Zagrebu već pet godina provode Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Centrom za zdravlje mladih - Dom zdravlja Zagreb Istok i Hrvatskim liječničkim zborom. Kroz program je dosad prošlo više tisuća djece, roditelja, nastavnika i odgajatelja, a ove će se godine u 25 zagrebačkih škola uključiti 1800 učenika. Djeca se kroz školski program preko edukativnih materijala, radionica i sportskih igara potiču da razviju pet zdravih cjeloživotnih navika - da doručkuju, jedu voće i povrće, piju vodu, vježbaju i dobro se naspavaju.

Podatci o školskoj djeci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo iz 2016. govore da se samo 26 posto djevojčica i 39 posto dječaka bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću. Također, 46 posto djevojčica i 45 posto dječaka konzumira voće najmanje jedanput na dan, a 60 posto djevojčica i 58 posto dječaka doručkuje svakim radnim danom. Podatci pokazuju da 33 posto dječaka i 20 posto djevojčica imaju prekomjernu tjelesnu masu ili su pretili, to jest da svako treće dijete u Hrvatskoj ima problema s pretilošću.

"Djeca koja prije puberteta razviju pretilost imaju 60 posto veću šansu da i u odrasloj dobi budu pretila pa se tako kod njih povećava i šansa za obolijevenje od neke kronične nezarazne bolesti", rekla je Portolan Pajić. Dosadašnja evaluacija programa pokazala je dobre rezultate i pozitivne promjene u stajalištima, znanju i navikama sudionika programa, a čak 90 posto roditelja izjavilo je da je program koristan. Nakon provedbe projekta djeca su sklonija konzumirati vodu, doručkovati, biti više tjelesno aktivna, konzumiraju manje grickalica i slatkih proizvoda, a više voća i povrća te bolje razumiju što je pretilost i što su dobri nutrijenti.

"Kroz program učimo djecu da nema zabranjenih namirnica, dapače sva hrana je dozvoljena, ali ono što naglašavamo su zdraviji izbori i da što god pojedu u konačnici i potroše kroz igru i nekakav oblik tjelesne aktivnosti", rekla je nutricionistica i voditeljica projekta Sara Cobal. Uzroci pretilosti su genetika, nedostatak tjelesne aktivnosti, sjedilački i moderan način života te prehrana.

Na konferenciji je istaknuto da danas na dan unosimo 500 kilokalorija više nego prije 40 godina, da 42 posto osoba nikada ne vježba, a prosječan Europljanin na dan sjedi pet sati. Procjenjuje se da je u Europi pretilo 23 posto žena i 20 posto muškaraca, a do 2030. godine taj bi postotak mogao dosegnuti 50 posto. Pretilost svake godine uzrokuje 337.000 slučajeva prijevremene smrti, 80 posto slučajeva dijabetesa tipa 2 te Europu na godinu stoji 70 milijarda eura za zdravstvene troškove i troškova izgubljene produktivnosti. Zbog toga, istaknuto je, važno je raditi prevenciju i od najranije dobi poticati djecu na usvajanje zdravih životnih navika, posebice kad je u pitanju prehrana i redovita tjelesna aktivnost.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2020

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite