Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

7.5.2019

Ministarstvo osiguralo 25 milijuna kuna za nagrađivanje najboljih odgojno-obrazovnih radnika

Izvor: HINA

ZAGREB, 7. svibnja 2019. (Hina), Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagrađivat će učitelje osnovnih i srednjih škola za sukreiranje priručnika koji pridonose provođenju kurikularne reforme, za što je osigurano 20 milijuna kuna, a po prvi puta uvodi i sustav nagrađivanja koji prepoznaje i potiče najbolje u sustavu obrazovanja, za što je osigurano pet milijuna kuna za 500 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika.

"Jedan od zadataka nam je izgradnja sustava prepoznavanja i nagrađivanja izvrsnosti i širenja dobre prakse. Poruka koju želimo poslati je da se reforma sukreira i da je biti izvrstan i truditi se nešto što se isplati", poručila je u utorak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na predstavljanju novosti u sustavu nagrađivanja odgojno-obrazovnih radnika. Istaknula je kako u Virtualnim učionicama radi, educira se i sukreira reformski proces preko 40 tisuća učitelja i nastavnika te da Ministarstvo vidi odlične i kreativne primjere dobre prakse koje želi iskoristiti. Raspisan javni poziv za izradu digitalnih priručnika za osnovnu i srednju školu Tako je Ministarstvo u sklopu projekta "Podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi" raspisalo javni poziv odgojno-obrazovnim radnicima za izradu digitalnih metodičkih priručnika za osnovnu i srednju školu, s ciljem prikupljanja inovativnih primjera metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema.  

Za učitelje autore sukreiranih reformskih paketa osigurano je 20 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, raspodijeljenih u 10 tisuća jednokratnih nagrada u iznosu od 2.000 kuna bruto. Prvi rok zaprimanja prijava je 24. svibnja, poziv je otvoren do iskorištenja planiranih sredstava, odnosno najkasnije do kraja ove godine, a prijave će provjeravati formirano povjerenstvo.  Ministrica Divjak istaknula je kako je to tek prvih 20 milijuna kuna, izrazivši uvjerenje da će još novca utrošiti za nagrađivanje. Pravilnik o nagrađivanju - pet milijuna kuna za 500 najboljih učitelja Drugi dio nagrađivanja odnosi se na Pravilnik o nagrađivanju koji, između ostalog, predviđa odabir najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika, a njegova se objava očekuje idući tjedan. Najboljih 500 bit će nagrađeni s 10.000 kuna bruto, za što je osigurano pet milijuna kuna iz državnog proračuna, a učiteljima će nagrade biti dodijeljene na Dan učitelja početkom listopada.  

Kao neke od kriterija izvrsnosti ministrica je istaknula prenošenje iskustva i primjera kolegama u obliku radionica, objavljivanje stručnih članaka i priručnika, izradu i objavljivanje otvorenih obrazovnih sadržaja te rad na domaćim i međunarodnim projektima iz područja odgoja i obrazovanja. U okviru tog Pravilnika po prvi puta se uvodi i sustavno nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika koji sudjeluju u eksperimentalnim programima, što je povezano s povećanom količinom posla u okviru tih programa.  "Sigurna sam da je to samo prvi korak u ovom smjeru prepoznavanja najboljih i nagrađivanja tisuće onih koji obrazovni sustav vuku naprijed", zaključila je Divjak. Uz Pravilnik o nagrađivanju, uskoro će se donijeti i odvojeni Pravilnik o napredovanju koji je trenutno u fazi dorade i izrade sukladno primjedbama iz javnog savjetovanja.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite