Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

12.4.2019

Okrugli stol: Pravovremeno pružanje pomoći djeci žrtvama nasilja

Izvor: HINA

ZAGREB, 11. travnja 2019. (Hina), Zadaća je svih sudionika u procesu zaštite djece od nasilja stvaranje društva koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku, ne samo unapređenjem i usklađivanjem strategija i provedbenih propisa, već i praktičnim promjenama u zaštiti djece integriranim pristupom, ranim prepoznavanjem rizika i poduzimanjem pravovremenih i adekvatnih mjera svih stručnjaka, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu o zaštiti djece od svih oblika nasilja.

Pravovremenim prepoznavanjem i zaustavljanjem nasilja pružamo djeci pomoć u prevladavanju posljedica nasilja i šaljemo im jasnu poruku da nam je njihova sigurnost važna, poručeno je s okruglog stola koji je organiziralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ministrica Nada Murganić istaknula je da su, bez obzira kada i gdje započinje nasilje, svakako najveće žrtve djeca, stoga je nužno staviti djecu u poseban fokus. "Međuresorna suradnja nam je svakako značajna i zbog toga je Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, koji se trenutno nalazi u javnoj raspravi, na neki način poboljšanje. Cilj je senzibilizirati javnost i stručnjake da obrate pozornost na nasilje ne samo kada imamo konkretna saznanja i dokaze, nego i u slučaju sumnje na nasilje, što je važno pogotovo kod patronažnih sestara u predškolskim ustanovama i školama", kazala je Murganić. Dodala je da kako ti sustavi reagiraju u najranijoj fazi uočavajući rizike od pojave nasilja, kada je moguće prevenirati i sprječiti najgore oblike nasilja. "Nasilje je prestrašno kada se dogodi u djetetovoj obitelji, bilo da je ono žrtva ili svjedok nasilničkog ponašanja, ali isto tako trebamo otvoriti oči i prevenirati nasilje među vršnjacima. Onako kako reagiramo na vršnjačko nasilje, tako ćemo ubuduće odgojiti odraslu generaciju", poručila je Murganić.

Marina Ajduković iz Studijskog centra socijalnog rada kaže da je trenutni protokol bez ikakve ideje reciprociteta u razmjeni informacija u sektorima i odgovornosti za nečinjenje onoga što je u protokolu navedeno i bez jasnoća kakva treba biti edukacija o kojoj svi danas puno pričaju. "Ključno je uspostaviti međuresornu suradnju. To znači da se svaki sustav s drugim sustavom - pravosuđa, zdravstva, socijalne skrbi ili obrazovanja, treba odnositi s poštovanjem, uložiti u razumijevanje što oni rade, početi dijeliti zajednički jezik i jasno staviti pravo i dobrobit djece kao prioritet političke agende", naglasila je. Ajduković smatra da se o nasilju puno govori, ali se djeca često zaboravljaju. 

"Treba nam sigurna obitelj da bi djeca bila sigurna, a postojeći protokoli, u kojima nedostaju ključni aspekti, trebaju se revidirati i učiniti akcijskim. Trebamo s poštovanjem i interesom razmišljati jedni o drugima, a ne tko je pametniji, mudriji, jači i čija je riječ zadnja", poručila je. Anita Matijević iz Ministarstva unutarnjih poslova naglasila je da se godinama bilježi sve veći broj otkrivenih slučajeva nasilja nad djecom, a lani je zabilježeno 5180 kaznenih djela počinjenih na štetu djece i obitelji. Ove godine u prva tri mjeseca zabilježeno je povećanje kaznenih djela na štetu djece za 20 posto, prije svega povreda prava djeteta, a to se, istaknula je Matijević, povezuje s određenom senzibilizacijom javnosti za taj problem i ohrabrivanjem građana da prijavljuju sumnje na zlostavljanje djece.

"Roditelji i bliža okolina trebali bi adekvatno i pravovremeno reagirati kada postoje sumnje na zlostavljanje. Važno je što ranije odreagirati i prepoznati simptome jer ako se oni ne prepoznaju na vrijeme moguće su različite posljedice, poput osjećaja nesigurnosti i bespomoćnosti djeteta, što onda može voditi cijelom nizu emocionalnih poteškoća", upozorila je Ljubica Paradžik iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Zagreb. Pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić smatra da sva nadležna tijela i organizacije civilnog društva moraju provoditi preventivne mjere da bi suosjećali i shvatili žrtvu, osnažili sustav podrške, sve kako se žrtva, a posebno dijete, ne bi osjetila napuštenom i proživjela novu viktimizaciju i traumatizaciju.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2020

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite