Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

24.6.2016

Jokić: Cjelovita kurikularna reforma nije imala zakonskih i financijskih mogućnost za provođenje

Izvor: HINA

ZAGREB, 23. lipnja 2016. (Hina), Cjelovita kurikularna reforma nije imala zakonskih i financijskih mogućnost za provođenje pa su sudionici morali odustati, ali nije isključeno da će u nekim boljim prilikama nastaviti na noj rad, rekli su u četvrtak na konferenciji za novinare čanovi Ekspertne radne skupine, koje je na njihov zahtjeva razriješio nadležni ministar 17. lipnja.

Brojni naši članovi uložili su u reformu svoj osobni i stručni život, ali su bili primorani odstupiti zbog kompromitacije svega onoga što su u dobroj volji napravili i zbog toga smo podnijeli zahtjev za razrješenjem, kazao je bivši voditelj Ekspertne radne skupine Boris Jokić. Na konferenciji za tisak, na kojoj su sudjelovali također članovi skupine Ružica Vuk, Zrinka Ristić Dedić, Branka Vuk, Suzana Hitrec i Tomislav Reškovac, Jokić je istaknuo da Hrvatska nije pristupila izradi zakonskog okvira koji bi omogućio eksperimentalno uvođenje reforme u škole, a pored toga zadnjim državnim proračunom nisu predviđena sredstava za provođenje Cjelovite kurikularne reforme (CKR) i nije bilo moguće povlačenje sredstava EU.

Bilo je jasno da Ministarstvo u ovom sazivu ne stoji iza ovog projekta, između ostalo i zbog toga što nije pružalo podršku na operativnoj razini niti je pristalo zaštiti CKR od javnih napada i prijetnji njezinim članovima, zbog čega je zatrovan medijski prostor, kazao je Jokić. Upozorio je da se u napadima na reformu govori o minornim problemima kao što su dijelovi kurikula pojedinih predmeta koji se mogu i trebaju mijenjati, a izostaju operativna podrška, zaštita ljudi i zakonska forma.

Nismo dobili odgovore ide li Hrvatska u reformu, kada ide, ima li novca za to, ima li zakone, pa nismo mogli drugo nego zatražiti razrješenje, kazao je Jokić.Hrvatska treba reformu, Hrvatska zna i može izvesti reformu, Hrvatska će je izvesti s nama ili bez nas, kazao je Jokić i dodao da je to najzahtjevniji društveni proces pokrenut u Hrvatskoj.

Napomenuo je da je nakon što su dobili razrješenje, ministar pokrenuo javnu raspravu koja, ocjnejuje, nije legalna."Za nju ne postoje zakonske mogućnosti i čemu onda ona služi", upitao je Jokić. Prema njegovu izviješću, u prvoj od šest previđenih dionica CKR-a – izrade kurikularnih dokumenata - sudjelovalo je oko 480 članova, održano 674 fizička i stotine online sastanaka, objavljeno 55 kurikularnih dokumenata i održano više od 400 predstavljanja reforme. Od predviđenih 12 milijuna kuna potrošeno je sedam, najviše za 104 učitelja koji su bili izvan nastave, a pet milijuna vraćeno u državni proračun. Za provođenje cjelovite reforme predviđeno je 50 milijuna eura za pet godina.

On je kazao da je stručna rasprava održana od sredine ožujka do početka svibnja u kojoj je sudjelovalo 64874 sudionika, tijekom koje je na sve kurikularne dokumente pristiglo 2759 priloga, od čega 1846 s organiziranih skupova.Političke opcije nisu imala nikada utjecaja na nas niti je itko od nas imao političkih ambicija, Kazao je Jokić i dodao da među sudionicima reforme ima ljudi različiti uvjerenja i da to nikada nije bio problem.Među sudionicima reforme je oko 85 posto žena. Ovo je ženska reforma i mora uspjeti, zaključio je Jokić.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite