Dnevne novosti

Plenković najavio redefiniranje ciljeva iz nacionalne razvojne strategije

18.03.2024 07:55 OSIJEK, 15. ožujka 2024. (Hina) - Više od 250 izlagača okupilo se na 30. proljetnom i 24. obrtničkom sajmu koji su u petak otvoreni u Osijeku, a premijer Andrej Plenković najavio je na otvaranju kako vlada zbog postignutih gospodarskih rezultata nakon izbora planira pokrenuti redefiniranje ciljeva iz nacionalne razvojne strategije.

Podsjećajući da je gospodarski rast Hrvatske prošle godine dosegnuo 2,8 posto, ocijenio je da je to "zasigurno puno kada vidimo u kakvim je globalnim i gospodarskim okolnostima bio prosječan prošlogodišnji rast na razini EU-a, a on je bio 0,5 posto".

Ta činjenica nam je dala optimizam, jer smo takvim rastom - u smislu rasta nominalnog BDP-a na kraju 2023. - došli na 75,9 milijardi eura, što znači rast od 29 milijardi eura u proteklih osam godina,  rekao je Plenković.Istaknuo je i rast BDP-a po stanovniku sa 11,5 tisuća na 20 tisuća eura, čime je, kako je rekao, ostvaren cilj dosezanja rasta Hrvatske u odnosu na prosjek EU-a od 75 posto. Time je prema njegovim riječima šest godina ranije ostvarena ambicija iz nacionalne razvojne strategije, a to nameće obvezu njezine revizije, te je najavio da će nakon izbora i pred novim sazivom Hrvatskog sabora, vlada  pokrenuti "rekalibriranje" tih ciljeva, "jer smo u nekima očito bili preskromni".

Ministar gospodarstva Damir Habijan rekao je kako su unatoč sveprisutnoj digitalizaciji sajmovi prilika za izravnu komunikaciju poduzetnika s kupcima, investitorima i partnerima što daje dodanu vrijednost, posebice kada je riječ o malom i srednjem poduzetništvu, koje je prema njegovim riječima pokretač gospodarstva. Istaknuo je kako je od 2016. godine broj obrta u Hrvatskoj narastao za 40 tisuća, a samo u Osječko-baranjskoj županiji 2.550 te najavio kako će vlada, uz dosad poduzete mjere, nastaviti s administrativnim rasterećenjima, pa se u tom segmentu do kraja iduće godine planira iznos od minimalno 265 milijuna eura.

Sajamske priredbe okupile su više od 250 izlagača, iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije. održale su se od 15. do 17. ožujka u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.