Iz obrazovanja

Opatijska Udruga Žmergo: Zeleni life-hack za mlade

11.04.2024 14:49 OPATIJA, 11. travnja 2024. (Hina) -  Opatijska Udruga Žmergo u sklopu projekta Žmergov info-centar za mlade - Žlica, objavila je nagradni natječaj za mlade "Zeleni life-hack" kojim promiče održive svakodnevne navike i inovativnost pri očuvanju prirodnih resursa.

„Zeleni life-hack“  je natječaj za mlade od 15 do30 godina koji žive, rade, školuju se ili provode slobodno vrijeme u Opatiji,  promiče ideje, vještine i trikove koji olakšavaju svakodnevni život u duhu "zero waste" pokreta, s ciljem osvještavanja globalnih okolišnih pitanja među mladima, a otvoren je do 1. svibnja. Ideje svakodnevnih "zelenih" navika, inovativne ideje kojima se svakodnevno može doprinijeti smanjivanju stvaranja otpada i rasipanju prirodnih resursa, mogu se prijaviti do 1. svibnja putem kratkog videa ili foto kolaža. Iz udruge Žmerga, koja se bavi očuvanjem okoliša, zaštitom prirodne i kulturne baštine te održivim razvojem, objašnjavaju da "life-hack" predstavlja svojevrsni trik ili koristan savjet koji pomaže riješiti određeni problem na najjednostavniji i najbrži način. Ne radi se, kažu, o stvaranju nečeg novog, osim ideje, već o kreativnoj upotrebi nečega što već postoji, što podsjeća na koncept ponovne upotrebe.

Ističu da su prijavitelji na prošla tri izdanja natječaja iznijeli ideje kako ponovo koristiti plastične kapsule za kavu ili kako od ambalaže šampona izraditi držač za kozmetičke proizvode, od kore naranče osmisliti blagdanske ukrase te od divljeg kestena deterdžent za rublje. Sve ideje i sve vrste otpada dolaze u obzir, a mladima poručuju da mogu razmisliti o starim odjevnim predmetima, promijeni sudbine hrane koja propada, novom životu staklenke omiljenog umaka, hrpama starih novina, podijeliti recept kućne izrade sredstva za čišćenje stana. Procjenjivat će se kreativno predstavljanje, ušteda resursa, jednostavnost i razumljivost prezentacije, korist za veliki broj ljudi, a autor najboljeg bit će nagrađen e-romobilom. Iz Žmerga podsjećaju da svake dvije godine Europska komisija, zajedno s Parlamentom, organizira Europski tjedan mladih, čiji je cilj skrenuti pozornost na aktivnosti za mlade u svim zemljama koje sudjeluju u programu Erasmus te predstaviti različite mogućnosti mobilnosti. Riječ je o tematskom tjednu, koji se ove godine obilježava od 12.  do 19. travnja pod sloganom “Opiši svoju viziju”.