Dnevne novosti

Vatikan se ne slaže sa zakonima protiv LGBT zajednice - kardinal

09.04.2024 08:00 VATIKAN, 8. travnja 2024. (Hina/Reuters) - Vatikan je protiv zakona koji kriminaliziraju istospolne radnje, a te zakone provode brojne zemlje uz potporu katoličkih skupina, rekao je u ponedjeljak voditelj vatikanskog ureda za doktrinu vjere.
Na predstavljanju publikacije koja je ponovno potvrdila protivljenje Vatikana operaciji promjene spola, takozvanoj "rodnoj teoriji" i rađanju djeteta surogat majčinstvom, kardinal Victor Manuel Fernandez nazvao je zakone koji kažnjavaju LGBTQ osobe "velikim problemom" i izjavio da je normalno da "nismo za kriminalizaciju.

Fernandez, liberalni teolog kojeg je papa Franjo prije manje od godinu dana imenovao voditeljem vatikanskog Dikasterija za doktrinu vjere, rekao je novinarima da je "bolno" vidjeti da neki katolici podržavaju takve zakone. U veljači 2023., vraćajući se s putovanja u Afriku gdje su istospolne veze često tabu, Franjo je rekao da su zakoni koji kriminaliziraju LGBT osobe grijeh i nepravda, jer Bog voli i prati osobe s istospolnom privlačnošću.

"Kriminalizacija homoseksualnosti je problem koji se ne može ignorirati", rekao je Papa, citirajući neimenovana istraživanja prema kojima 50 zemalja kriminalizira LGBT osobe "na ovaj ili onaj način", a oko 10 drugih ima zakone koji uključuju i smrtnu kaznu. Pod Franjom je Katolička crkva postala susretljivija prema LGBT osobama.

U prosincu je ured kardinala Fernandeza izdao značajan dokument kojim se dopušta blagoslov istospolnim parovima, što je izazvalo oštru reakciju konzervativaca.Ipak, Crkva službeno uči da su "homoseksualne radnje intrinzično poremećene". Odgovarajući na pitanje može li se takav jezik izmijeniti, kardinal Fernandez je rekao da je "istina da se radi o snažnom izrazu i da s njim ide mnogo objašnjavanja“ te da "bismo možda mogli pronaći jasniji izraz. "Rekao je da je poanta katoličkog učenja da istospolne zajednice ne mogu parirati "neizmjernoj ljepoti" heteroseksualnih, a da bi Crkva "mogla pronaći prikladnije riječi da to izrazi".