Dnevne novosti

Ustavni sud danas o Milanovićevoj kandidaturi na parlamentarnim izborima

18.03.2024 08:30 ČEKIĆ I VAGA
ZAGREB, 16. ožujka 2024. (Hina) - Ustavni sud izvijestio je da će se u ponedjeljak izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi.

Predsjednik Ustavnog suda sazvao je za ponedjeljak u 11 sati Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda na čijem je dnevnom redu točka - Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, raspisanih odlukom Predsjednika Republike od 15. ožujka 2024., navodi se u priopćenju Ustavnog suda. 

Govoreći na sjednici Glavnog odbora, predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je Ustavni sud da što prije donese odluku je li dopušteno "ono što niti jednim člankom Ustava i zakona nije zabranjeno" te istaknuo da će odluku suda, kakva god bila, poštivati.

Ustavni stručnjaci u javnosti se spore treba li Milanović prije kandidature podnijeti ostavku ili i na dužnosti predsjednika može krenuti u izbornu utrku.