Dnevne novosti

Tomašević: Moguć je raniji početak sanacije nekih dijelova Jakuševca

13.03.2024 08:15 ZAGREB, 12. ožujka 2024. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak da je početak sanacije nekih dijelova odlagališta Jakuševec moguć prije nego što se ranije planiralo te dodao da i dalje traju vještačenja oko uzroka dvaju odrona koja su se dogodila krajem prošle godine.

“Moguće je da sanacija počne na nekim dijelovima ipak i ranije, to su najnovije informacije koje smo dobili, možda nećemo morati čekati do kraja vještačenja. Prije početka sanacije, definitivno ćemo obavijestiti javnost”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije. 

Na pitanje novinara znaju li se uzroci dvaju odrona odlagališta s kraja prošle godine, Tomašević je podsjetio da se na Općinskom sudu u novom Zagrebu provodi osiguranje dokaza tijekom kojih sudski vještaci istražuju uzroke odrona na odlagalištu. “U siječnju sam rekao da će ta istraživanja trajati 6 mjeseci, ja bih isto volio da to bude ranije, međutim ne možemo nikako na to utjecati. Istraživanja toliko traju jer je potrebno potrebno testirati odlagalište na različite vremenske uvjete, na različite padaline (...)”, rekao je Tomašević. 

Istaknuo je i da su međuvremenu sigurnosni protokoli za radnike na odlagalištu podignuti na najviše standarde, ali da su ujedno, prema mišljenju vještaka, dodatni odroni mogući. Istaknuo je da se radi na pronalasku rješenja za to, zbog čega je s Ministarstvom gospodarstva održao više sastanaka. 

U izradi strategija razvoja zagrebačkih tržnica

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet osvrnuo se na početak rekonstrukcije tržnice Vrapče, istaknuvši da je napravljen snimak stanja i drugih zagrebačkih tržnica.“U izradi je strategija razvoja zagrebačkih tržnica, većina njih će dobiti novo ruho, bit će revitalizirane i obnovljena, a neke od njih koje su izgubile svoju svrhu, bit će prenamijenjene”, istaknuo je Korlaet. 

Tomašević i zamjenici u utorak su obišli Centar za zdravlje mladih Grada Zagreba, u kojima se mladima bez uputnice i besplatno nude razne usluge - od savjetovališta za mentalno zdravlje, poremećaje u prehrani učenika u studenata, zaštita spolnog i reproduktivnog zdravlja, besplatno testiranje na spolne bolesti…

“Centar je jedinstveno mjesto jer nigdje u Hrvatskoj nemate situaciju da mladi bez uputnice mogu doći i potražiti pomoć. Mi ćemo se truditi stalno unaprjeđivati kapacitete jer na žalost, potreba za ovakvim projektima je sve veća i veća”, istaknuo je Tomašević.