Dnevne novosti

Sabor: Podrška Jurišiću kao novom pravobranitelju za osobe s invaliditetom

14.03.2024 08:10 ZAGREB, 13. ožujka 2024. (Hina) - Saborski zastupnici nisu u srijedu imali prigovor na prijedlog da se Darija Jurišića razriješi s mjesta zamjenika pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i imenuje za novog pravobranitelja za osobe s invaliditetom.
Dosadašnja pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u rujnu prošle godine razriješena je dužnosti prije isteka mandata na osobni zahtjev, nakon čega je od pet pravovaljanih prijava na javni poziv kao najkvalitetniji kandidat za njezinog nasljednika ocijenjen Jurišić.

Vjerujem da će Jurišić u novoj ulozi i dalje vrlo kompetentno i predano obnašati dužnost, kazala je državna tajnica iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa.

Zahvalila je Slonjšak na dugogodišnjem izuzetno kvalitetnom vođenju ureda i velikom doprinosu unapređenju kvalitete života osobama s invaliditetom. Rad Slonjšak ali i njezinih zamjenika pohvalila je i Ljubica Lukačić (HDZ). Jurišić ima iskustvo iz sustava i zna kako on funkcionira te je uspostavio izuzetno dobru suradnju s osobama s invaliditetom, istaknula je. Uvjerena je da će Jurišić pomoći osobama s invaliditetom u savladavanju svih prepreka i pri izboru onoga što je za njih najbolje.

"Radujem se kontinuitetu i sretna sam što Jurišiča imenujemo za pravobranitelja”, rekla je Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati).

Imenovanje Jurišića pozdravila je i Jelena Miloš  (Možemo) pohvalivši njegov dosadašnji rad. U kraćoj raspravi zastupnici su podržali Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Hrvatske i Hong Konga o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te o sprječavanju porezne utaje i izbjegavanje plaćanja poreza.