Dnevne novosti

Plenković: Ovo što je napravio Milanović je pokušaj mini državnog udara

19.03.2024 08:15 SISAK, 18. ožujka 2024. (Hina) - Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak kako su postupci predsjednika RH Zorana Milanovića i SDP-a pokušaj mini državnog udara i zlouporabe institucija, istaknuvši kako je Ustavni sud u svom zaključku bio jasan - da se kršio Ustav.

"Odluka je očekivana. Mislim da je predsjednik Ustavnog suda bio jasan. Sve ono što smo i mi rekli da je jasno da se ne samo izašlo iz ustavnih okvira uloge predsjednika, nego se direktno kršilo ne samo dobre običaje, nego i sam Ustav, to su oni i ponovili. Ne vidim što su drugo mogli reći", rekao je Plenković uoči oblježavanja 31. obljetnice osnutka HDZ-a SMŽ-a.

Ustavni sud u ponedjeljak je donio zaključak da predsjednik Milanović, koji je prošlog petka najavio svoju kandidaturu na SDP-ovoj listi, ne može biti kandidat na parlamentarnim izborima dok je na dužnosti predsjednika Republike niti istican kao kandidat za premijera. Milanović je u ponedjeljak odluku Ustavnog suda ocijenio ustavnim pučem, poručivši da će na kraju biti premijer, uz poziv građanima da se ujedine protiv HDZ-a.

Upitan kako će voditi kampanju protiv kandidata za premijera koji neće sudjelovati u kampanji, ali koji je jasno rekao da se toga neće odreći, Plenković je rekao da se sve ovo što se zbiva sa SDP-om proteklih dana i što je napravio Milanović mora nazvati pravim riječima.

Zlorabljenje institucija, dezavuiranje Peđe Grbina

"Ovo je pokušaj mini državnog udara, zlorabljenje institucija, potpuno dezavuiranje Peđe Grbina kojeg ja više ne doživljavam kao da je predsjednik SDP-a", rekao je Plenković. Pri tome je naveo kako su oni u ovih desetak dana, otkako je HDZ s koalicijskim partnerima najavio raspuštanje Sabora 14. ožujka i vodeće na listama po svim izbornim jedinicama, promijenili puno priča.

Tako je naveo da smo prvo čuli koaliciju koja se sjetila slogana Kolinde Grabar-Kitarović, pa smo slušali "tko s kim neće", pa je "bivši predsjednik SDP-a" Grbin tvrdio da će on biti kandidat za premijera, onda je Milanović odabrao srijedu "kao tradicionalni dan za izbore pa popodne u eklatantnom sukobu interesa sam sa sobom kaže da ide na izbore", da ide u prvu izbornu jedinicu, pa da ne ide, pa Grbin njemu prepušta mjesto...

"Realno gledajući, ovo je potpuni kaos, obezglavljenost, nekakvo batrganje njih samima sa sobom, a onda kada govore o supstanci, supstance nemaju. Cijeli ovaj narativ je potpuno šuplja priča, ne znam što se s njima dogodilo, oni imaju neki ili poremećaj ili ozbiljni problem. Ovoliko šuplje priče, kršenja Ustava, divljaštva, primitivizma, dezavuiranja cijele stranke i tog lijevog spektra u tako kratkom roku, da smo sanjali takav scenarij, ne bismo ga mogli učiniti boljim", ocijenio je Plenković.Ne obaziremo se na njihov cirkusDodao je kako su oni sada u fokus stavili Milanovića koji je imao "najgoru Vladu u povijesti Hrvatske" i koji kao predsjednik "nije učinio apsolutno ništa", a kao usporedbu iznio je sve što je Vlada učinila u "osam vrlo zahtjevnih godina".

Upitan je li im se taj šok isplatio s obzirom na nagli rast rejtinga, premijer je odgovorio kako se "išlo nešto na brzinu telefonirati pa su dobili što jesu, a to se u načelu ne smatra ozbiljnim", ocijenivši da bi ozbiljne terenske ankete pokazale nešto drugo. Na ponovljeno pitanje o kampanji, Plenković je rekao kako se oni uopće ne obaziru na njih i "cirkus koji rade", ocijenivši kako je njihov cilj da se govori o nečemu gdje nema ničega. "Jedino što dobivamo s njihovim performansom je bizarna slika Hrvatske svima koji nas gledaju. Oni pitaju što se događa", istaknuo je. Između ostalog, SDP-ove partnere je pozvao da uzmu malu distancu i zapitaju se žele li biti dio tog kaosa i cirkusa.

Ocijenio je i kako je SDP vjerojatno radio ankete prema kojima su vidjeli da gube pa su bili spremni napraviti bilo što kako bi taj trend preokrenuli, a dodao je i kako je lupanje po saborskim klupama od prije nekoliko mjeseci bila "preteča pučističko-državno-udarničkog nastupa" koji oni rade. "Oni ne mogu izdržati da ostanu u opoziciji tri mandata. To je osnovni razlog", ocijenio je Plenković.

O dolasku Tomislava Karamarka na Sabor HDZ-a i zbijanju redova na desnici, na upit novinara je rekao kako je normalno da su kao stranka pozvali bivšeg predsjednika HDZ-a te da je Karamarko bio pozivan i ranije, kao i na druge obljetnice. "To je sasvim normalna stvar, nije nikakav poseban politički signal, nego pristojno ponašanje vodstva stranke da zove i ljude koji su nekad nešto bili u stranci", ustvrdio je.