Dnevne novosti

Ovaj tjedan u Europskoj uniji

22.04.2024 08:00 BRUXELLES, 21. travnja 2024. (Hina) - Ovaj tjedan u Strasbourgu se održava zadnja plenarna sjednica ovog saziva Europskog parlamenta, u Luxembourgu se sastaju ministri vanjskih poslova država članica EU-a.

Od ponedjeljka do četvrtka u Strasbourgu će se zadnji put okupiti ovaj saziv Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici. Sljedeća plenarna sjednica održat će se sredinom srpnja kada će se konstituirati novi saziv Europskog parlamenta nakon izbora koji će se održati između 6. i 9. lipnja. 

Zastupnici će na ovom zasjedanju raspravljati o rekordnom broju zakonodavnih akata. Od 89 zakonodavnih akata o kojima će se glasati, između ostaloga, nalaze se nova fiskalna pravila, administrativno rasterećenje poljoprivrednika, prava radnika na digitalnim plaftormama, pravo na popravak proizvoda, pranje novca. 

Zastupnici će u utorak raspravljati o zaključcima izvanrednog sastanka na vrhu održanog proteklog tjedna. Raspravljat će i glasati o iranskom napadu na Izrael. Predviđena je rasprava o stanju u Gazi i korištenju prihoda od zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine. 

U srijedu je predviđeno svečano obilježavanje 20. obljetnice velikog proširenja, kada se Uniji pridružilo 10 novih zemalja. Na svečanoj sjednici sudjelovat će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, tadašnji predsjednik Europske komisije Romano Prodi, bivši predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox. Na svečanost su pozvani i tadašnji čelnici novih članica koji su prije 20 godina u Ateni potpisali pristupne ugovore. 

U ponedjeljak se u Luxembourgu sastaju ministri vanjskih poslova država članica, a pridružit će im se ministri obrane. Ministri će raspravljati o ruskom agresivnom ratu protiv Ukrajine, a prije toga će im se video-vezom obratiti šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba i ministar obrane Rustem Umjerov. Također će razgovarati o stanju na Bliskom istoku i u Sudanu. 

Komisija će svoj redoviti tjedni sastanak održati u utorak u Strasbourgu. Povjerenici bi trebali usvojiti prijedlog preporuke o integriranom sustavu za zaštitu djece.