Dnevne novosti

Milanović: U najkraćem mogućem roku ću obavijestiti javnost oko datuma izbora

11.03.2024 08:10 POŽEGA, 8. ožujka 2024. (Hina) - Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u petak da će u najkraćem mogućem roku obavijestiti javnost oko datuma izbora i da se oko toga neće konzultirati s političkim strankama.

"Kad se raspusti Sabor, u najkraćem roku ću obavijestiti javnost. Neću se konzultirati s političkim strankama", kazao je Milanović novinarima nakon što je u Požegi sudjelovao na prisezi 41. naraštaja ročnika.

Vezano za imenovanje ravnatelja SOA-e rekao je da je prije dva dana pokušao stupiti u kontakt s "gospodinom AP-om, ali to ne ide, ne želi se razgovarati", dodavši da već godinama traje opstrukcija nacionalne sigurnosti. "Ustavne funkcije se ne izvršavaju, ne sastaju se nacionalna tijela za koordinaciju i donošenje ključnih odluka”, kaže predsjednik dodajući da je tako “zato jer si je netko umislio da to može”. Smatra da se to pitanje mora riješiti razgovorom, pogotovo u jeku “nasilnog imenovanja Ivana Turudića Glavnim državnim odvjetnikom.

"Dogodio se jedan propust u SOA-i, koji nisam nazvao nezakonitošću i nisam tražio nadzor zakonitosti rada, ali nije moguće i neće biti moguće da se tako važne informacije kakve SOA operativno ima, ne daju na uvid AP-u i da se onda on time pokriva i kaže da nije znao", komentirao je. Ustvrdio je da su SOA i njezine nesavršene procedure odgovorne jer AP to nije znao ranije.

"Sad ćemo osigurati da se to zna ranije pa da nemaš niz obrambenih fortifikacija od istine. To želim promijeniti”, kaže Milanović dodajući da SOA prema zakonu ima ravnatelja i zamjenika, a zamjenik nije imenovan jer, kako kaže, to HDZ-u ne odgovara. “To su hrvatski zakoni, umjesto toga licitira se na pijaci tko je Vladin kandidat. Vlada za to ima ovlasti kao i ja u izboru novog pape”, rekao je predsjednik, dodavši da je to vrlo nekorektno prema sadašnjem ravnatelju Danijelu Markiću.

Milanović smatra da kad je netko osam pa 12 godina na čelu nečega što je represivni aparat, to je tema za poseban razgovor, jer se događa bez izbora. "Ja sam s tim čovjekom korektno surađivao, ali želim čuti argumente. Ne preko razglasa u vojarni”, kaže Milanović koji ističe da ne može prijeći preko propusta koji su se dogodili u farsi Turudić.

Poručio je da se ravnatelja SOA-e imenuje usuglašavanjem dogovora, koji nije javan "i nikakav medvjed, vuk ili lisica, nema što govoriti u ime Vlade, jer Vlada nije predlagatelj i time se krši zakon". "Interes da se problem stvarno riješi je vrlo upitan", komentirao je, dodajući da "AP iz Bukurešta prijeti i obećava Polifemovu glavu dok u zemlji imamo situaciju".

Osvrćući se na to što Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u petak nije kaznilo glasnogovornika Vlade Marka Milića, rekao je da su Željko Sabo i neki drugi “završili iza rešetaka” zbog iste stvari. “Ovo je put prema dolje, za cijelo društvo i zemlju”, kaže.

Vezano za obvezni vojni rok, Milanović smatra da će biti teško jer imamo ustavnu odredbu o prizivu savjesti i ukinuli smo obvezni vojni rok u trenutku kad je broj onih koji su se pozivali na to prešao 80 posto. "Neću reći da sam protiv. Ova vrsta osposobljavanja, osam tjedana dragovoljno je super, ali to je samo 120 ljudi ovaj puta za cijelu Hrvatsku", kaže.