Dnevne novosti

Milanović predložio Plenkoviću da Markića imenuju za v.d. ravnatelja SOA-e

13.03.2024 08:20 ZAGREB, 12. ožujka 2024. (Hina) - Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je jučer dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu mu predlaže da, sukladno njihovim ustavnim i zakonskim ovlastima, imenuju Daniela Markića za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika RH.

Imenovanje bi, predlaže Milanović Plenković, trajalo od 5. svibnja, odnosno isteka Markićevog mandata na čelu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), pa "do izbora novog ravnatelja SOA-e, a najdulje na dva mjeseca". Milanović je uz dopis, koji je objavljen u priopćenju, Plenkoviću uputio i prijedlog Rješenja o imenovanju v.d. ravnatelja SOA-e.

U dopisu Milanović podsjeća da Markiću mandat na dužnosti ravnatelja SOA-e istječe 5. svibnja, te navodi kako je izgledno, imajući u vidu raspuštanje Hrvatskog sabora s 14. ožujka, "da će mandat ravnatelja SOA-e završiti u trenutku, početkom svibnja, kada vrlo vjerojatno još neće biti formirana nova Vlada, zbog čega se neće moći provesti ni zakonska procedura imenovanja ravnatelja SOA-e".

"Bez racionalnog objašnjenja odbili ste prijedlog da sada - dok još i Vi kao predsjednik Vlade RH imate mandat, a prije raspuštanja Hrvatskog sabora - imenujemo ravnatelja SOA-e i zamjenika ravnatelja SOA-e, a kao što je to i propisano člankom 66. Zakona o Sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske. Isto tako, niste pokazali ni najmanje interesa da se pristupi izmjenama relevantnih podzakonskih akata kojima bi se poboljšalo funkcioniranje SOA-a i tako izbjeglo ponavljanje "slučaja Turudić'", piše predsjednik Milanović premijeru Plenkoviću te predlaže da Markića imenuju v.d. ravnateljem SOA-e.

Napominje i da će "u svakom slučaju inzistirati da se, kako to predviđa Zakon, uz ravnatelja SOA-e imenuje i zamjenik ravnatelja". "U prilogu Vam dostavljam prijedlog Rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije pa Vas molim, ukoliko ste suglasni, da istu potpišete i vratite je meni na supotpis. Ukoliko pak imate drugi prijedlog ili izmjenu priloženog Rješenja, slobodno mi se obratite", napisao je Milanović u dopisu premijeru Plenkoviću.