Dnevne novosti

Milanović ponovio da neće dati ostavku i kako ide izbaciti HDZ s vlasti

18.03.2024 08:25 LIPOVLJANI, 17. ožujka 2024. (Hina) - Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to 'nekoliko rečenica u Ustavu', a on to 'vidi potpuno drugačije'.

Predsjednik RH Milanović posjetio je popodne Lipovljane u povodu obilježavanja Dana Općine Lipovljani, Dana Josipa Kozarca i Dana župe. U izjavi novinarima rekao je kako "ide izbaciti HDZ s vlasti".

O ocjenama  nekolicine ustavnopravnih stručnjaka te političkih aktera kako je njegov potez udar na Ustav, Milanović kaže da će to odlučiti ljudi. "Ovo nije MR, nije mehanika fluida, ovo je nekoliko rečenica u Ustavu koje neki ljudi tumače kao da su uprava za zatvorski sustav. Ja to vidim drugačije. Čovjek koji je pisao Ustav 90-e, Kruno Olujić to vidi kao i ja. Neki drugi to vide drugačije", rekao je, dodavši: Nebitno je što oni misle i što misli Ustavni sud, kojem je na čelu pajdo i kum pijanog Šeksa, to je Šeparović.

Oni mogu donijeti odluku kakvu hoće, ja ću biti u kampanji i bit ću kandidat za premijera, izjavio je Milanović referirajući se na sutrašnju odluku Ustavnog suda o toj temi. "Možete biti na europskim izborima, zakon donesen 2010. HDZ ga donio. To može, a za Sabor ne može; hajde mi to objasnite", rekao je novinarima Milanović. "To su gluposti, ali na to smo računali. Vidim da nitko od tih ustavnih stručnjaka, to su obični nastavnici, to nije ni pročitao", ustvrdio je, dodajući kako je 'pitanje hoćemo li Ustav tumačiti kao duh Hamletovog oca'.

" Što je duh Ustava, u Ustavu piše što piše, ja ću biti kandidat za premijera. O tome prekosutra nećemo razgovarati. Idem na izbore i idem izbacit HDZ s vlasti, potjerat ih", rekao je nadalje Milanović ...., dodajući da će okupiti 'koaliciju čestitih ljudi'.

Današnji Opći Sabor HDZ-a nazvao je ‘balom vampira‘, a na Šeksove komentare o kandidiranju predsjednika Republike na parlamentarnim izborima uzvratio je: "To je sve ista banda, on, Šeparović, Turudić". "Žele vlast po svaku cijenu. To je bila točka preokreta u meni prije nešto više od mjesec dana. Prije mjesec i pol nisam o ovome razmišljao, kao što nisam imao kontakta s Peđom Grbinom i drugim ljudima", ustvrdio je Milanović. Za Opći sabor HDZ-a rekao je da je ovo danas "bila idealna prilika za Interpol da pohapsi sve HDZ-ovce".

Ostaje kandidat za premijera bez obzira hoće li ostati na listi SDP-a

Upitan, ako Ustavni sud donese odluku da ne može, kao predsjednik države, biti na listi, hoće li se povući s liste SDP-a, odgovorio je: "Da. I kao građanin ću doći s većinom potpisa osobi koja će u tom trenutku obnašati funkciju predsjednika Sabora. To neće biti Jandroković, nego novoizabrani šef Sabora. To zaradi na izborima, to se ne može ukrasti. "Milanović je ponovio da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a. Mandat, kaže, neće dati sam sebi.

Upitan je li lagao kada je  prije mjesec dana rekao  da nećete na parlamentarne izbore, rekao je novinarima: "Nemojte koristiti Plenkovićev riječnik. Recite kad sam vam rekao ovu odluku. Jesam li rekao kojeg datuma sam donio tu odluku? Najbolje da takve stvari kažem na televiziji, vojna tajna. Da sam laprdao na televiziji, to bi propalo. Ovako će biti great balls of fire. Čak i da sam tada donio tu odluku, ne pada mi na pamet da to kažem vama ili ikome. Ovo je jednostavnije od čitanja Ustava", rekao je dodavši: "Samo budala laprda o temama koje trebaju biti tajne. Da, nisam rekao, imam na to pravo", kazao je.

Kako će voditi kampanju Upitan kako će voditi kampanju rekao je: "Grubo. Guram se u prostor grubosti, ne mogu drugačije. Plenković i Turudić lete,  proganjat ću ih kao đavao".

Što se tiče 11. izborne jedinice (dijaspora) Milanović kaže da tamo neće biti lista koalicije koju predvodi, jer je za to kasno. Ali, ustvrdio je,  njegovo zalaganje za Hrvate u BiH će se tek vidjeti kada ga izaberu za premijera. "HDZ-u BiH treba uzeti sva tri mandata na izborima", dodao je.