Dnevne novosti

Malenica: Stvaramo kvalitetnije uvjete za rad pravosudnih tijela

12.03.2024 08:25 ZAGREB, 11. ožujka 2024. (Hina) - U relativno mirnoj raspravi zastupnici u ponedjeljak nisu imali prigovore na povećanje plaća sudaca za koje je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo da stvara kvalitetnije uvjete za učinkovit, kvalitetan i neovisan rad pravosudnih tijela.

Izmjenom Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika osnovica za izračun plaće pravosudnih dužnosnika povećava se za dodatnih 11,5 posto. Predlaže se i da pravosudni dužnosnici dobiju pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, godišnju nagradu za uskršnje i božićne blagdane, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled.

„U zadnjih pet godina tri puta smo povećali plaće sucima i državnim odvjetnicima, krajem prošle godine povećali smo i naknade za dežurstva i za upućivanje na rad u druge sudove i ovo je rezultat kontinuiteta unapređenja statusa sudaca i državnih odvjetnika”, kazao je Malenica. Osim toga, dodao je, Vlada je donijela i niz zakonskih izmjena koji idu u smjeru efikasnijeg pravosuđa i ubrzavanja rješavanja predmeta. Također se ulaže u pravosudne objekte, imamo investicijski ciklus vrijedan 600 milijuna eura, istaknuo je.   

Karolina Vidović Krišto (OIP) predložila je da se donose zakon prema kojem „Plenkovići, Jandrokovići, Milanovići, Šeparovići smiju krasti tako da sve bude transparentno”, na što su joj HDZ-ovci uzvratili da „glumi veliku pravednicu, a s druge strane nudi mito od 100 tisuća eura”.

Je li bila u nekom poslovnom ili drugom odnosu sa stranim trgovačkim lancem u Hrvatskoj, lobirala za njih i nudila upitao je zastupnicu i ministar Malenica. „Prestanite se smijati, uništavate državu i kesite se u Saboru, za vas je ljubav krasti hrvatske građane, klevetati i lagati”, uzvratila je Vidović Krišto nakon čega je zaradila tri opomene i mjeru isključenja sa sjednice.

Zastupnici su podržali i izmjene Zakona o sudovima prema kojima će se na posebnoj internetskoj stranici objavljivati sve sudske odluke u kojima se postupak dovršava, posebice uvođenje obveze specijalizacije za suce koji rade na kaznenim djelima nasilja u obitelji.