Dnevne novosti

Malenica: Obnova zemljišnih knjiga u Zadarskoj županiji

28.03.2024 08:30 ČEKIĆ
ZADAR, 27. ožujka 2024. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je u srijedu da je u tijeku obnova zemljišnih knjiga za 18 katastarskih općina u Zadarskoj županiji, a za 16 ih je sve pripremljeno za početak obnove.

Malenica je to rekao na sastanku sa sutkinjom ovlaštenom za obavljanje poslova sudske uprave Općinskog suda u Zadru Jadrankom Nižić-Peroš, na kojem se razgovaralo o akcijskom planu obnove zemljišnih knjiga u Zadarskoj županiji.

"Ministarstvo, svjesno problema ažurnosti i efikasnosti zemljišnih knjiga na Općinskom sudu u Zadru reagiralo je tako da je odobrilo zapošljavanje devet sudskih službenika, osigurana su sredstva za isplatu prekovremenih sati, a dio predmeta rješava se na općinskim sudovima u Novom Zagrebu i Šibeniku", kaže Malenica.

Dodao je da su mijenjali Zakon o zemljišnim knjigama kako bi u Zadarskoj županiji dio obnove mogli povjeriti javnim bilježnicima, što će kao pilot projekt krenuti u Zadru, gdje će se za dvije katastarske općine to povjeriti javnoj bilježnici. 

Veliki je interes općina i gradova za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i povlačenje europskih sredstava, naglasio je ministar uz poruku da će to prioritetno rješavati do kraja godine.