Dnevne novosti

Izmjene Zakona radi povećanja plaća i drugih materijalnih prava sudaca

11.03.2024 08:25 ZAGREB, 8. ožujka 2024. (Hina) - Povećanje osnovice za izračun plaće pravosudnih dužnosnika za dodatnih 11,5 posto, predlaže Vlada izmjenom Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika koji je sa sjednice u petak uputila u hitnu saborsku proceduru, odnosno jedno saborsko čitanje.

Izmjenama se predlaže i korekcija koeficijenata za izračun plaća pravosudnih dužnosnika županijske razine zbog činjenice da je razlika u koeficijentima između općinske i županijske razine značajno umanjena prethodnim povećanjem koeficijenta za dužnosnike u prvostupanjskim tijelima.

Koeficijent županijskih sudaca i zamjenika županijskih državnih odvjetnika predlaže se ovim Zakonom povećati s postojećih 4,55 na 5,00, a polazni koeficijent čelnika pravosudnih tijela županijske razine s 5,00 na 5,43. Predlaže se i da pravosudni dužnosnici dobiju pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, godišnju nagradu za uskršnje i božićne blagdane, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled.

To je treće povećanje plaća sudaca i državnih odvjetnika u posljednjih pet godina, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice kazao je da se povećanjem koeficijenata napravio "pravi omjer između prvostupanjskih i drugostupanjskih sudaca" te izrazio zadovoljstvo jer je s udrugama sudaca i državnih odvjetnika postignut konsenzus o koeficijentima.

Izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa radi reguliranja lobista

U hitnu je saborsku proceduru Vlada uputila i izmjene i dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa potrebne radi Zakona o lobiranju, čiji je konačni prijedlog Vlada s današnje sjednice uputila u drugo saborsko čitanje. Izmjenama se proširuje djelokrug rada povjerenstva koje bi postalo nadležno i za provedbu predloženog Zakona o lobiranju, kada ga Sabor donese i on stupi na snagu. Ono bi uključivalo, između ostalog, uspostavu i vođenje Registra lobista u Hrvatskoj, vođenje postupaka, primanje izvještaja lobista te izricanje mjera predviđenih Prijedlogom zakona o lobiranju.

Konačnim prijedlogom zakona o lobiranju prvi puta će se urediti aktivnost lobiranja u Hrvatskoj, a definiraju se i pojmovi - lobiranje, lobist, lobirane osobe, korisnik lobiranja i Registar lobista. Lobiranje se uređuje kao legalno i legitimno djelovanje s jasnim načelima, pravima, obvezama i sankcijama, u skladu s međunarodnim standardima.

Lobirana osoba je svatko, a ne samo dužnosnik, tko je imenovan ili zaposlen ili na drugi način angažiran u tijelima zakonodavne ili izvršne vlasti, državnoj upravi, drugim državnim tijelima, jedinicama lokalne područne (regionalne) samouprave, uključujući njihova upravna tijela, ali i druga tijela koje imaju javne ovlasti i sudjeluju ili su nadležni za javno odlučivanje.

Malenica: Dodatni alat u sprječavanju korupcije

Lobist je pak domaća ili strana fizička ili pravna osoba, koja lobira i koja je upisana u Registar lobista koji će se voditi pri Povjerenstvu za odlučivanje o  sukobu interesa, "čime se dodatno jača uloga Povjerenstva kao neovisnog antikorupcijskog tijela", kojemu će biti obvezni podnositi godišnje izvješće.

Uvodi se i tzv. razdoblje hlađenja za lobirane osobe te one, objasnio je ministar, neće moći 18 mjeseci nakon prestanka dužnosti lobirati u odnosu na tijelo u kojem su obavljali dužnost ili službu. Malenica ističe da se tim Zakonom dobiva dodatni alat u sprječavanju korupcije u društvu.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudovima kojima se, među ostalim, propisuje obveza javne objave svih sudskih odluka u kojima se postupak dovršava i to na posebnoj internetskoj strani kako bi se omogućila  njihova pretraga. Malenica tu izmjenu ističe kao važan iskorak u transparentnosti rada sudova, povećanja pravne sigurnosti i ujednačavanja sudske prakse.