Dnevne novosti

Izbori: Slijepi birači o načinu glasovanja na Brailleovom pismu

08.04.2024 08:00 ZAGREB, 5. travnja 2024. (Hina) - O načinu svoga glasovanja na travanjskim parlamentarnim izborima, slijepe i slabovidne osobe moći će se informirati na njima primjeren način, na Brailleovom pismu.

Obvezatna uputa o načinu glasovanja slijepih i slabovidnih birača, koju je donijelo Državno izborno povjerenstvo (DIP), na Brailleovom pismu će im se dostaviti preko Hrvatskog saveza slijepih, kažu u DIP-u i podsjećaju da su kroz više izbornih ciklusa nastojali u izbore uključiti slijepe i slabovidne birače.

U Uputama, uz ostalo stoji, da slijepi birači, a u Hrvatskoj je registrirano više od 17 tisuća osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost, imaju pravo samostalno glasovati uz pomoć druge osobe (pratitelja) koja će po njihovoj ovlasti i uputi zaokružiti željenu listu i kandidata.

Na posljednjim predsjedničkim izborima, u prosincu 2019. slijepi su birači imali priliku na mrežnoj stranici DIP-a preslušati zvučnu snimku liste s imenima 11 predsjedničkih kandidata, rednim brojem pod kojim su navedeni na glasačkom listiću te njihovim predlagateljima. Snimku je pratila i uputa za glasovanje slijepih osoba koju su dobila sva redovna biračka mjesta u Hrvatskoj, njih više od 6300.