Dnevne novosti

Hrvatski sabor u tjednu u kojemu će se raspustiti 10. saziv

11.03.2024 08:30 sabor mala
ZAGREB, 10. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatski sabor danas počinje svoj zadnji radni tjedan u aktualnom, 10. sazivu, uoči raspuštanja u četvrtak, 14. ožujka.

Nakon toga na potezu će biti predsjednik Republike koji će odrediti točan datum parlamentarnih izbora koji mora biti u roku ne kraćem od 30 dana, niti duljem od 60, od dana raspuštanja Sabora. To znači da će se izbori održati koncem travnja ili u svibnju.

Prije raspuštanja Sabora, zastupnici će odraditi 12 točaka

Prije nego se Hrvatski sabor raspusti, zastupnici u tri dana trebaju raspraviti 12 točaka, šest danas, četiri u utorak i dvije u srijedu, a četvrtak je rezerviran samo za glasovanje.

Danas su na dnevnom redu izmjene Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika kojima se povećava osnovica za izračun njihove plaće za dodatnih 11,5 posto. Korigirat će se i koeficijenti za izračun plaća pravosudnih dužnosnika županijske razine s obzirom da je razlika u koeficijentima između općinske i županijske razine značajno umanjena prethodnim povećanjem koeficijenta za dužnosnike u prvostupanjskim tijelima. Pravosudni će dužnosnici dobiti i pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, godišnju nagradu za Uskrs i Božić, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled.

Istoga dana Sabor će raspraviti i izmjene Zakona o sudovima slijedom kojih bi se javno, na posebnoj internetskoj stranici, objavljivale sve sudske odluke u kojima se postupak dovršava. Svoje će mišljenje reći i o konačnom tekstu Zakona o lobiranju kojim bi se prvi puta u Hrvatskoj uredila aktivnost lobiranja.

Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se reguliraju ugovori o specijalističkom usavršavanju između specijalizanata i bolnica, tema je kojom će se Sabor baviti u utorak. Istoga dana, raspravit će i prijedlog Kluba Mosta da osnuje istražno povjerenstvo koje bi propitivalo potencijalnu korumpiranost medija javnim novcem.

U srijedu će Sabor raspraviti prijedlog svog Odbora za znanost i obrazovanje da se 2025. proglasi „Godinom obilježavanja 1100. obljetnice hrvatskoga kraljevstva“ te prijedlog klubova vladajuće većine o svom raspuštanju. Da bi se to dogodilo, za taj prijedlog mora biti 76 zastupnika, a što većina ima.

O svim tim točkama zastupnici će glasovati u četvrtak i time zaključiti aktualni saziv Hrvatskog sabora, konstituiran u srpnju 2020., u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka.