Dnevne novosti

HND: Držimo se etike novinarskog poziva

09.04.2024 08:10 ZAGREB, 8. travnja 2024. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo u ponedjeljak je pozvalo kolege i kolegice da se drže novinarske etike i suzdrže od pokušaja otkrivanja identiteta žrtava koje su novinarki Večernjeg lista Mileni Zajović pristale anonimno svjedočiti o seksualnom uznemiravanju redatelja Dalibora Matanića.

HND upućuje apel radi zaštite žrtava koje su imale hrabrosti o tome progovoriti i prema kojima smo dužni odnositi se s posebnim obzirom, navodi se u priopćenju.

Iz HND-a podsjećaju da su prema općim načelima Kodeksa časti hrvatskih novinara, novinari i novinarke u obavljanju svog posla dužni braniti ljudska prava i dostojanstvo. Trebaju štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te su obvezni poštovati svačije pravo na privatnost. Ne smiju zloupotrijebiti povjerenje uspostavljeno s izvorom informacije, odnosno imaju pravo kritički prosuđivati izvore informacija, ali ih imaju pravo ne otkriti.

Izvještavajući o navedenom slučaju kolegica Zajović poštivala je pravila struke u nastojanju da zaštiti žrtve od novih trauma, ali i objavi informacije od javnog interesa, navodi se na kraju priopćenja koje je potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko te potpredsjednici Chiara Bilić i Dragutin Hedl.