Dnevne novosti

DIP: Uvažavat ćemo i stajališta iz Upozorenja Ustavnog suda

19.03.2024 08:10 ZAGREB, 18. ožujka 2024. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u ponedjeljak da će, sukladno svojim ovlastima, osigurati održavanje izbora za Hrvatski sabor u skladu s Ustavom, zakonima te svojim obvezatnim uputama, ujedno uvažavajući stajališta iz Upozorenja Ustavnog suda RH.

„Buduće konkretne odluke DIP-a u izbornom procesu ne mogu se unaprijed najaviti nego će ovisiti će o postupanju izbornih sudionika u svakom pojedinom slučaju“, odgovorio je DIP na medijske upite kako će postupati u vezi moguće kandidature Zorana Milanovića, predsjednika Republike na izborima za Sabor.

Ustavni je sud u ponedjeljak upozorio Milanovića da, dok obnaša dužnost predsjednika, ne smije sudjelovati u aktivnostima nijedne političke stranke, ne može biti kandidat na izbornoj listi, niti istican kao premijerski kandidat. DIP podsjeća da, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, ono brine o zakonitoj pripremi i provedbi izbora, a ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud Republike Hrvatske.