Dnevne novosti

AZTN: Sektorsko istraživanje odnosa i uvjeta u lancu opskrbe mješovitom robom

11.04.2024 08:20 ZAGREB, 10. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je u srijedu da pokreće sektorsko istraživanje odnosa i uvjeta u vertikalnom lancu opskrbe mješovitom robom u Hrvatskoj, a provodit će ga tijekom ove godine.

Kako se navodi u objavi na iternetskim stranicama AZTN-a,  Agencija će istražiti odnose i uvjete poslovanja u vertikalnom lancu opskrbe mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u Republici Hrvatskoj s naglaskom na odnose između primarnih proizvođača, distributera i trgovaca.

Cilj istraživanja je, među ostalim, utvrditi činjenice i okolnosti koje se odnose na ugovorne odnose u vertikalnom lancu primarnih proizvođača, distributera i trgovaca mješovitom robom i to u dijelu financijskih i komercijalnih uvjeta poslovanja, opće uvjete poslovanja, odnosno opće uvjete nabave i/ili prodaje trgovaca i dobavljača, odrednice utvrđivanja cijena roba i marži od strane primarnih proizvođača, distributera i trgovaca, tržišnu snagu pojedinih dobavljača prehrambenih i neprehrambenih proizvoda te druge odrednice u odnosima u vertikalnom lancu primarnih proizvođača, dobavljača i trgovaca radi boljeg razumijevanja stanja na tržištu. Kroz provedbu istraživanja, AZTN će utvrđivati postoji li negdje u tom vertikalnom lancu "nesavršenost“ tržišta koja bi mogla ukazivati na protutržišno postupanje u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i značajne tržišne snage poduzetnika.

Iz AZTN-a  pritom napominju kako nisu regulator cijena.Visoka cijena roba ili visoka marža ne predstavlja povredu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja samo po sebi. Međutim, utvrdi li znakove mogućeg protutržišnog ponašanja ili zlouporabe značajne tržišne snage, AZTN može pokrenuti upravni postupak.

Predmetno istraživanje, kako navode iz Agencije, treba razlikovati od redovitih istraživanja tržišta trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo koje AZTN provodi na godišnjoj razini te koje se nastavlja zasebno provoditi. Također, predmetno istraživanje treba razlikovati od predmeta koje AZTN provodi prema propisima o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Iz AZTN-a su pozvali na dostavu podataka i obavijesti sve poduzetnike koji djeluju u vertikalnom lancu opskrbe mješovitom robom, strukovne udruge, udruge poslodavaca, udruge za zaštitu potrošača te druge pravne ili fizičke osobe koje imaju određena saznanja koja su bitna za ispitivanje tržišta i utvrđivanje stanja na tržištu, a koja smatraju korisnim dati AZTN-u radi boljeg razumijevanja stanja na tržištu.