Iz obrazovanja

Ozana Ramljak dobitnica međunarodne nagrade za dječji roman

24.04.2024 13:21 ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska književnica za djecu Ozana Ramljak dobitnica je međunarodne Nagrade Dragan Radulović za dječji roman "Kako je Bluno tražio ljubav", tiskan u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.
Kako se ističe u priopćenju, za nagradu su konkurirala 33 djela dječje književnosti iz zemalja jugoistočne Europe, a peteročlani žiri na čelu s crnogorskom književnicom, dramaturginjom i politologinjom Draganom Kršenković-Brković, nagradu je dodijelio jednoglasno. Knjiga "Kako je Bluno tražio ljubav" suvremena je alegorijska priča o usamljenom medvjediću Blunu, koji još ne može izgovoriti glas "r", a već se našao suočen s ozbiljnim obiteljskim problemom. "Ovo nježno i razdragano štivo govori o velikim i ozbiljnim temama - usamljenosti, čežnji i strahu, otuđenosti i izvrnutim vrijednostima u suvremenom društvu. Čini se kao da više ne znamo što je važno, a što površno, niti smo svjesni ozbiljnih posljedica koje nam donosi nedovoljna komunikacija.

Autorica knjige izrazila je to na vedar i privlačan način, blizak kako najmlađima, tako i odraslima", ocijenio je žiri dodavši da ilustracije Ivane Crnošija Galović priču dopunjuju i čine još inspirativnijom. Ozana Ramljak književnica je, kroatistica i profesorica na Odsjeku za filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i transmedijsku dramaturgiju, režiju i produkciju Sveučilišta Vern. Objavila je brojne znanstvene i stručne radove u hrvatskim i međunarodnim časopisima, uređivala knjige i zbornike, a autorica je i šest knjiga za djecu.

Ocjenjujući ovogodišnju konkurenciju organizatori ističu da su se uz prvonagrađenu knjigu izdvojile i "Petra je stvarno otišla" Aleksandre Jovanović (Kreativni centar iz Beograda) i "Izgubljena generacija" Rosie Kugli (Kugli & Kugli iz Zagreba). Utemeljitelj i organizator natječaja je Sekretarijat za kulturu i sport glavnog crnogorskog grada Podgorice. Nagrada će dobitnici biti uručena u petak, 26. travnja u sklopu svečanog programa manifestacije Dani Dragana Radulovića.