Dnevne novosti

"Umirovljenici zajedno" traže uvođenje pravobranitelja za starije osobe

12.04.2024 08:25 ZAGREB, 11. travanj 2024. (Hina) - Koalicija  "Umirovljenici zajedno" pozvala je u četvrtak na žurno uvođenje instituta javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, kako bi se ta osjetljiva kategorija društva bolje zaštitila od brojnih prevara i prijetnji kojima je izložena.

Nužna je i potpuna zabrana instituta dosmrtnog uzdržavanja, odnosno mogućnosti sklapanja takvih ugovora, poručuje Koalicija u priopćenju.

Dosmrtno uzdržavanje jedna je od najopasnijih prijetnji za osobe treće životne dobi, u velikom broju slučajeva besramna pljačka i gaženje dostojanstva osjetljivih osoba pred krajem života. Navode da su upoznati sa slučajevima uhodanih timova medicinskog osoblja i odvjetnika, koji se zbližavaju s osobama na palijativnoj skrbi i u bolnicama kako bi im oteli svu imovinu, pri čemu je takva praksa posve legalna. Tome treba stati na kraj, poručuju.

Pravobranitelj s adekvatnim zakonskim ovlastima mogao bi preuzeti zaštitu osoba koje su iznevjerile vlastite obitelji, zdravstvo i sustav socijalne skrbi, te im omogućiti dostojanstvenu starost i zaštitu njihovih prava. Umirovljenicima je potrebna institucija koja će se i nakon provedenih izbora zajedno s umirovljeničkim političkim strankama boriti za dostojne iznose mirovina iznad granice siromaštva, smatraju Umirovljenici zajedno.

Poručuju i da će odmah krenuti u borbu da se mirovine povećaju za 200 eura.