Dnevne novosti

Konferencija "Zelena tranzicija pokreće europske gradove", građani pozvani na dijalog

30.04.2024 08:05 ZAGREB, 30. travnja 2024. (Hina) - "Zelena tranzicija pokreće europske gradove" naziv je međunarodne konferencije koja će se održati u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a počet će 3. svibnja kada se pozivaju građani da se uključe u dijalog s gradskim zastupnicima o klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji.

"Grad Zagreb će po prvi puta u svojoj povijesti organizirati takvu međunarodnu konferenciju koja ga definitivno stavlja na kartu europskih gradova lidera u zelenoj tranziciji, odnosno u energetskoj tranziciji i upravljanju klimatskim promjenama", rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i inicijator konferencije Joško Klisović i dodao da će se konferencija održati u dva dijela, 3. i 10. svibnja.

Pozvao je građane da dođu na konferenciju 3. svibnja u 9 sati i uključe se u dijalog s gradskim zastupnicima koji će im odgovarati na pitanja o klimatskim promjenama, energetskoj tranziciji, o provedbi Europskog zelenog plana i zelenim politikama u Zagrebu. Da bi mogli sudjelovati na konferenciji, građani se trebaju prijaviti na internetskoj stranici Gradske skupštine.  

Klisović kaže da će zaključci tog dijaloga građana biti nove smjernice gradskoj vlasti za vođenje zelenih, energetskih i klimatskih politika. Istovremeno će biti i poslani u novi saziv Europskog parlamenta i Europske komisije kao mišljenje građana Zagreba o tim važnim pitanjima za koja se traže mišljenja građana.  

Zaključci će biti predstavljeni i 10. svibnja, na drugom dijelu konferencije, te će poslužiti kao okvir za raspravu sudionicima konferencije - predstavnicima Europske komisije, Ureda Europskog parlamenta, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te gradonačelnicima i zamjenicima gradonačelnika gradova EU, kao i najvećih gradova Hrvatske.

"S obzirom da klimatske promjene i energetska tranzicija bitno utječu na kvalitetu života u Zagrebu, ali i u svakom gradu u Europi, smatramo da je jako važno podići svijest kod građana o važnosti i individualnog i grupnog ponašanja koje može ublažiti klimatske promjene ili ubrzati energetsku tranziciju, kao i pomoći u formuliranju pravilnih politika gradske vlasti, ali i državne i na razini EU", naglasio je Klisović.

Napomenuo je da su gradovi predvodnici promjena, u gradovima su koncentrirani i znanje i financijska sredstva i inovacije. Istovremeno, oni su i motor energetskog i gospodarskog razvoja, ali su i najveći zagađivači okoliša i time utječu na klimatske promjene. Prema tome, gradovi ukoliko jesu dio problema, utoliko su još više dio rješenja, ustvrdio je. 

Rekao je i da se oko 75 posto Europskog zelenog plana provodi na lokalnoj razini, od strane lokalnih vlasti, tako da u EU žele poslati i poruku da bez sudjelovanja gradova u definiranju europskih politika, pogotovo novog Europskog zelenog plana, ne možemo očekivati kvalitetnu promjenu na terenu. A još ako uključimo građane, onda ćemo dobiti cjelovitu sliku kako treba definirati gradske, nacionalne i EU politike na području zelene i energetske tranzicije te upravljanja klimatskim promjenama. 

Organizatori i partneri konferencije su Grad Zagreb, Gradska skupština Grada Zagreba, Regionalna energetsko - klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Europski odbor regija te Europski klimatski pakt.