Dnevne novosti

Pariz: Plan zakona o jačanju protuterorističkih mjera

09.07.2014 07:08 PARIZ , 8. srpnja 2014.(Hina/AFP), Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u srijedu će iznijeti prijedlog zakona koji će ojačati već ionako prilično oštre zakone o borbi protiv terorizma, a kojim se prije svega želi pokušati spriječiti odlazak mladih u Siriju, gdje se pridružuju džihadistima.

Suočene s brojnim odlascima mladih u Siriju, a katkad i s onima koji su se vratili od tamo, francuske službe zadužene za borbu protiv terorizma i posebni sudovi već mjesecima traže da se protuterorističke mjere u zemlji pojačaju.

Prijedlogom zakona predviđeno je uvođenje administrativne zabrane odlaska s francuskog teritorija koja će se odnositi na neke državljane, a cilj joj je izbjeći mogućnost da se oni radikaliziraju sudjelovanjem u sukobima u drugim zemljama, jer po povratku u Francusku mogu postati prijetnja sigurnosti zemlje.

Zabrana izlaska iz Francuske može trajati najviše šest mjeseci, a odluku o njoj donijet će ministar unutarnjih poslova te će se "obnavljati tako dugo dok to budu zahtijevale okolnosti". Prijedlogom zakona predviđen je i novi krimen za koji se može podići optužnica - "individualno djelovanje terorističkog karaktera", koji će upotpuniti već postojeće zlodjelo - "zločinačkog udruživanja s terorističkom organizacijom", koje je temelj francuskog protuterorističkog zakonodavstva.

Drugim prijedlogom zakona predviđeno je jačanje sredstava represije nad osobama koje veličaju terorističke akcije ili potiču na njih, osobito na internetu.