Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

14.5.2018

U četiri hrvatska grada održan skup mladih ambasadora Europskog parlamenta

Izvor: HINA

ZAGREB, 11. svibnja 2018. (Hina), U četiri hrvatska grada, Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu i Krku, u petak je istovremeno održan skup #MladiEU2018, multimedijsko druženje sudionika programa "Škola ambasador Europskog parlamenta" na kojem je 500 hrvatskih srednjoškolaca razgovaralo s hrvatskim europarlamentarcima i drugim govornicima o Europskoj uniji.

Skup #MladiEU2018 i program "škola ambasadora Europskoga parlamenta" vodi i organizira ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, i usmjeren je na promicanje parlamentarne demokracije među mladima te njihovo osvješćivanje o važnosti participacije i aktivnog građanstva. 

Sastoji se od niza interaktivnih panela i predavanja, a u njemu ove godine sudjeluje više od 500 djevojaka i mladića u dobi od 16 do 18 godina te njihovih 50 učitelja iz 25 hrvatskih gimnazija i strukovnih škola. Violeta Simeonova Staničić, voditeljica ureda Europskog parlamenta, ističe kako je program, započet prošle godine, nadmašio početna očekivanja i ciljeve.  "Prve se godine uključilo 11 škola, ove godine imamo 25, a iduće ga godine planiramo proširiti na 50 škola u 17 hrvatskih gradova", rekla je za Hinu.

"Učenici su se, osim što dobivaju objektivna saznanja o parlamentarnoj demokraciji i funkcioniranju Europske unije, počeli i samostalno umrežavati tako da su se kroz program povezale najaktivnije i najuspješnije srednje škole", pohvalila je Simeonova Staničić proaktivan pristup sudionika programa.

Ove su godine mladi ambasadori Europskog parlamenta imali priliku u zagrebačkom Kinu Europa, splitskom kinu Karaman, Centru za mlade u Slavonskom Brodu i gradskoj vijećnici u Krku razgovarati o Europskoj uniji s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu Ivanom Maletić, Marijanom Petir i Jozo Radošem.

U motivacijskom dijelu programa sudjelovali su ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice i jedan od prošlogodišnjih dobitnika nagrade „Europski građanin“ Europskog parlamenta Tvrtko Barun, modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović, Alen Nađsombat iz Nogometnog kluba Osijek, motivator mladih Igor Spetič iz Splita i drugi.

Govornici su izlagali o temama migracija, kvalitete života, digitalne agende i mobilnosti. ali i općenito o prednostima članstva u EU-u te na koji je načini je ono olakšalo i unaprijedilo njihov rad i poslovanje.Škole domaćini događanja su bile zagrebačke VII. i II. gimnazija, Gornjogradska gimnazija, I. tehnička škola „Tesla“ i Športska gimnazija, potom IV. gimnazija „Marko Marulić“ i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu, Gimnazija „Matija Mesić“ u Slavonskom Brodu te Srednja škola „Hrvatski kralj Zvonimir“ u Krku. U programu su od organizacija sudjelovali i Savez izviđača Hrvatske i Forum za slobodu odgoja.

Glavna digitalna komunikacijska platforma skupa putem hashtaga #MladiEU2018  bile su društvene mreže Instagram, Facebook i Twitter.

Program "Škola ambasador Europskog parlamenta" se od školske godine 2016/2017 provodi u svim državama članicama Europske unije, a funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori.

Učenici se tijekom provedbe programa uz pomoć mentora, ambasadora seniora, upoznaju s radom Europskog parlamenta i odgovornostima zastupnica i zastupnika koji Parlament predstavljaju u svojim matičnim državama.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite