Iz obrazovanja

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka u 847 osnovnih škola

07.12.2022 12:45 ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Petu godinu zaredom u osnovnim školama se tradicionalno održava Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka u kojem ove godine sudjeluje 847 škola i više od 33 tisuće učenika prvih razreda, dok je  med isporučilo 194 pčelara.
Ovim programom koji se održava svake godine na Dan zaštitnika pčela i pčelara Sv. Ambrozija, 7. prosinca, želi se educirati učenike i njihove roditelje o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane, kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. Ujedno se provodi i promocija meda lokalnih proizvođača proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile za sudjelovanje u programu dobit će prigodnu vrećicu u kojoj se nalaze med zapakiran u nacionalnu staklenku za med i edukativna slikovnica o pčelarstvu "Pčelica Jelica i medo Edo".

Nacionalna staklenka za med je projekt Hrvatskog pčelarskog saveza koji je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo kao još jedan dobar alat u promociji meda lokalnih proizvođača koji će specifičnim oblikom staklenke informirati potrošača da je riječ o medu podrijetlom iz Hrvatske. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj, putem kojeg pomoću internetske aplikacije https://med.hapih.hr/svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. U pet godina održavanja Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka ukupno je sudjelovalo 176.519 učenika prvih razreda osnovnih škola kojima je dodijeljen med od 969 pčelara.