Iz obrazovanja

Državni tajnik: U škole se ulaže 650 milijuna eura kako bi omogućile besplatne obroke

07.12.2022 12:43 ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - U slijedećih nekoliko godina u prilagodbu i infrastrukturu osnovnih i srednjih škola, uključivo kuhinje i blagovaonice, planira se uložiti 650 milijuna eura kako bi se učenicima omogućio besplatni obrok, rekao je državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Stipe Mamić u srijedu.
Mamić je to rekao u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kako bi svi osnovnoškolci od drugog polugodišta imali besplatni školski obrok. Sredstva za provedbu te mjere osigurana su u proračunu za iduću i projekcijama za 2024. i 2025. godinu u godišnjem iznosu od 544,2 milijuna kuna, a  besplatni će obroci biti osigurani za oko 311.000 učenika osnovnih škola. Zastupnici su pohvalili odluku da će svi osnovnoškolci od drugog polugodišta imali besplatni školski obrok. Oporba je, međutim, upozoravala da sve škole nemaju  prostor i opremu za posluživanje hrane učenicima, nedovoljan broj osoblja koje će pripremati i posluživati hranu te na nedostatak kvalitetnih obroka u školama. IDS-ov Emil Daus zauzeo  da se na meniju osnovnoškolaca nađu hrvatski proizvodi, posebice voće i povrće hrvatskih poljoprivrednika.

Mamić je, na upit SDP-ove Sabine Glasovac o problemu nedostatka prostora i opreme za posluživanje hrane, rekao je da oni koji imaju status nositelja osnivačkih prava škola (grad, županija) trebaju naći način kako organizirati prehranu. Ona se, pojasnio je, za one škole koje nemaju kuhinju ili blagovaonicu može organizirati tako da se osigura mjesto podjele hrane koja se može dovesti kuhanjem u nekoj drugoj školi, ugovaranjem privatnog davatelja usluga ili nekim kvalitetnim nutritivnim hladnim pogonomAplikaciju plaćenu 275.000 kn učenici u Pazinu napravili za nula kuna Navodeći kako će podržati predložene dopune zakona, Mostov Nikola Grmoja upozorio je da silni novci "cure" na sve strane. Rekao je da je u najnovijoj aferi aplikacija za preračunavanje kuna u eure plaćena 275.000 kuna, a u jednoj školi u Pazinu u jedan dan učenici su za nula kuna izradili istu aplikaciju. 

"Imamo problem u hrvatskom školstvu da nam djeca još uvijek idu u dvije smjene u nastavu. Tu je pitanje jednakosti naše djece", rekao je. Smatra i da će se vlada hvaliti time da djeca moraju imati topli obrok u školi, a nismo riješili pitanje infrastrukture, plaća učitelja, profesora koje su ispod svake razine  i sl. HDZ-ovu Ljubicu Maksimčuk zanimalo je koliko škola radi u jednoj smjeni, a Mamić je odgovorio kako 60 posto škola radi u jednoj smjeni ali to  obuhvaća 40 posto učenika. To znači, upozorio je, da nam je još 60 posto djece u školama koje rade u više smjena. Stoga su i osigurana sredstva za prilagodbu na jednosmjenski  rad.Mamić je naveo i kako najveći pritisak što se tiče rada u smjenama imaju u školama u urbanim sredinama - Zagreb, Split i veći gradovi.

Za one škole koje nemaju adekvatne prostore iz programa Konkurentnost i kohezija osigurat će se sredstva kako bi napravili prilagodbu, opremili svoje kuhinje i osigurali adekvatne prostore. Natječaj za to bit će raspisan u prvoj polovici iduće godine. Predstavljajući prijedlog dopune Zakona o odgoju i obrazovanju, Mamić je rekao je da je u školskoj godini 2021./2022. besplatna prehrana bila osigurana za svega 30 posto učenika osnovnih škola. Djelomično je financirana za dodatnih 20 posto učenika dok za većinu  učenika učenika osnovne škole prehranu su financirali roditelji. Istaknuo je da  će osnivači osnovnih škola, u suradnji s ravnateljima, biti dužni pronaći najbolje mogućnosti organiziranja prehrane sukladno specifičnostima svake škole. Najavio je i da će ministarstvo sukladno potrebama školama odobravati novo zapošljavanje osoba koje će pripremati i posluživati hranu.