Iz obrazovanja

Osam posto osmoškolaca u PGŽ-u ima psihičke teškoće

07.12.2022 09:22 RIJEKA, 6. prosinca 2022. (Hina) - Testiranjem oko 1700 učenika osmih razreda osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji utvrđeno je da nešto više od osam posto njih ima psihičke teškoće, rečeno je u utorak u Rijeci.
Testiranje je provedeno u sklop sistematskih pregleda učenika, rekla je Tatjana Čulina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prilikom predstavljanja vodiča savjetovališta za mentalno zdravlje djece i mladih u Rijeci. Na temelju parametara, nakon anketiranja učenika utvrđeno je tko od njih treba dodatnu psihološku pomoć, a 8,3 posto je očekivani rezultat, rekla je i dodala da je među njima 82 posto djevojčica. Svi u kojih su utvrđene teškoće upućeni su u savjetovališta - a to je većini bilo dovoljno da prebrode probleme - ili su ostali pod nadzorom. No, 37 posto njih nije moglo svoje teškoće riješiti u savjetovalištima pa su upućeni kliničkim psiholozima ili psihijatrima. Od njih je 85 posto upućeno psiholozima, a ostali izravno psihijatrima. U takvim slučajevima, rekla je Čulina, obavještavaju se roditelji.

Tijekom tih postupaka pokazalo se da je smanjen osjećaj stigmatizacije među samom djecom, koja su otvoreno govorila o svojim problemima. Roditeljima je pak teže padala informacija da im dijete ima psihičke teškoće, dodala je. Do kraja godine trebalo bi testirati sve osmoškolce, slijede učenici prvih razreda srednjih škola, a konačni rezultati znat će se početkom sljedeće godine. Zbog otvorenosti i lakše komunikacije s djecom o ovoj temi, lakše se pronalaze djeca s teškoćama, ali ostaje problem nedovoljnih kadrovskih kapaciteta, zaključila je. Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Nataša Dragaš-Zubalj predstavila je prvi vodič s dostupnim podatcima o psihološkim savjetovalištima na području te županije. Vodič je u online obliku i nije predviđeno njegovo tiskano izdanje zbog očekivanih promjena i dodavanja novih savjetovališta te ustanova i udruga koje se bave takvim problemima, rekla je.