Iz obrazovanja

Pirnat Dragičević: Djeca na otocima nemaju jednake uvjete za razvoj kao na kopnu

10.11.2022 08:00 SPLIT, 9. studenoga 2022. (Hina) - Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u srijedu u Splitu da na 53 naseljena hrvatska otoka djeca nemaju jednake uvjete za razvoj kao djeca na kopnu.
"Ukupno su 53 naša otoka naseljena, a mi smo obišli 22 otoka radi snimanja stanja i vidjeli smo kako je nužno poboljšati uvjete življenja djece na otocima kako bi se ona mogla razvijati jednako kao i u drugim područjima Hrvatske", rekla je Pirnat Dragičević na tribini u Splitu u sklopu dvodnevnoga stručnog skupa koji se pod nazivom "Jednake mogućnosti za djecu na otocima" danas i sutra održava u Splitu i u Grohotama na Šolti. Istaknula je kako se stručnim skupom mjerodavne želi upozoriti na potrebu sustavne brige za djecu na otocima, koja nemaju jednake uvjete kao djeca na kopnu. Po njezinim riječima, problem je nedostatak vrtića na otocima, kojih je ukupno 117, a nijedan manji otok na kojem živi do 1000 stanovnika nema predškolsku odgojnu ustanovu, osim na otoku Mljetu.

Upozorila je kako je problem u većini osnovnih škola na otocima, od njih ukupno 40, što imaju manje od 500 učenika, a po pedagoškim standardima zapošljavanje stručnih suradnika za zaštitu mentalnog razvoaj djece  moguće je u školama s više od 500 učenika. "Nedovoljan je broj srednjih škola na otocima, ukupno ih je 13, pa većina djece odlazi u srednje škole na kopno, odakle se često ne vraćaju živjeti na otoke", rekla je pravobraniteljica za djecu. Po njezinim riječima, djeca na otocima nemaju ni uvjeta za igru jer nama dječjih igrališta, a zbog otežanih uvjeta za razvoj djece na otocima, uočljiv je trend demografskog smanjenja stanovništva. Prema najnovijim podatcima, dodala je, na 53 naseljena otoka ukupno živi 127.838 stanovnika, što je 3,7 posto manje u odnosu prema 2022. (?!) godini.