Iz obrazovanja

U ime obitelji predala podnesak Visokom upravnom sudu o mjeri roditelj odgojitelj

09.11.2022 14:54 ZAGREB, 9. studenoga 2022. (Hina) - Udruga U ime obitelji predala je u srijedu Visokom upravnom sudu podnesak kojim traži ocjenu zakonitosti ponovne Odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića da, ističe, ukine mjeru roditelj odgojitelj na štetu više od 5 tisuća obitelji i 20 tisuća djece u Zagrebu.

"Ne samo da nova odluka nastavlja kršiti prava roditelja odgojitelja i djece o kojoj se brinu, već se u potpunosti zanemaruju upute i zaključci Visokog upravnog suda iz presude od 5.7.2022.”, rekao je naj konferenciji za novinare Luka Mlinarić, član pravnog tima udruge. Po njegovim riječima, drastično smanjivanje novčane naknade, kao i skraćivanje trajanja mjere, u svojoj ukupnosti predstavlja kršenje stečenih prava i legitimnih očekivanja korisnika mjere, odnosno narušavanje same „biti prava,”. "Po pitanju zabrane i nedopustivosti zadiranja u stečena prava i legitimna očekivanja korisnika socijalnih prava, i Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava pa i sam Visoki upravni sud zauzimali su jasan stav”, naglasio je.

Mlinarić smatra kako su tzv. kompenzacijske mjere predložene od Grada Zagreba uvreda - i za zdrav razum i za korisnike mjere, odnosno "samo prazne riječi i obećanja čiji konkretan učinak za svakog pojedinog korisnika je više nego upitan". Odvjetnik Karlo Novosel, voditelj pravnog tima udruge, istaknuo je da u ponovljenom postupku očekuje od Visokog upravnog suda poštivanje procesnih normi koje uređuju ovaj postupak, napose onih koje se odnose na dokazivanje iznesenih činjenica, a kako bi se otklonile svake sumnje u pristranost u postupanju.

“U ime obitelji očekuje od Visokog upravnog suda da donese brzu odluku kojom će zaštititi oko 5 500 obitelji koje koriste mjeru roditelj odgojitelj u Zagrebu te više od 20 000 djece, od toga preko 7 000, prema najnovijim podacima – vrtićke dobi – ili da donese privremenu mjeru kojom će spriječiti ovu protuzakonitu samovolju Tomaševića i ideološki rat koji vodi protiv obitelji i djece u glavnom gradu Hrvatske”, naglasila je  Željka Markić, izvršna direktorica udruge. Dodala je da je Tomašević svjestan da na ranjive obitelji s najmanje troje djece prebacuje veliki financijski teret žalbe, a U ime obitelji će pomoći roditeljima da na što lakši način obrane svoja stečena prava i zaštite svoju djecu.