Iz obrazovanja

Počinje gradnja osječke 1. Gimnazije, vrijedna 108 milijuna kuna

09.11.2022 14:55 OSIJEK, 9. studenoga 2022. (Hina) - Radovi na izgradnji nove zgrade 1. Gimnazije u Osijeku, vrijedni 108 milijuna kuna počeli su i službeno u srijedu potpisivanjem ugovora Osječko-baranjske županije kao investitora s izabranim izvođačima, Projektgradnjom plus d.o.o. i Osijek-Koteksom.
Rok za završetak izgradnje gimnazije je 24 mjeseca, a ugovore su potpisali psječko-baranjski župan Ivan Anušić, Ivica Crnković, predsjednik Uprave Projektgradnje plus i Zoran Škorić, direktor Osijek-Koteksa.Projekt I. Gimnazije u Osijeku obuhvaća školsku zgradu sa školskom sportskom dvoranom, sportske terene, parkiralište, pješačke prometne površine i zelene površine. Površina građevne čestice je 16.150 metara četvornih, od toga na zelene površine otpada 23 posto površine parcele. Ukupna bruto površina zgrade iznosi 7.758,00 četvornih metara, od čega je neto površina školske zgrade 4.470,49 a dvorane 2.503,44 kvadrata.

U novoj zgradi planirano je 25 razrednih odjela za 610 učenika te 70 zaposlenika od čega 57 profesora.Na prvom katu bit će 17 učionica s kabinetima. Naslonjena na školu, u suterenu je smještena trodijelna školska sportska dvorana s gledalištem i gimnastičkom dvoranom. Uz objekt su predviđeni vanjski prostori za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, 78 parkirališnih mjesta te drugi sadržaji.Gradnju 1. Gimnazije najveći je projekt kojeg započinje Osječko-baranjska županija, rekao je župan Anušić, svrstavši ga u rang s Gospodarskim centrom i Regionalnim distribucijskim centrom OBŽ za voće i povrće. Što se tiče financiranja, Anušić je napomenuo da, ukoliko ne bude mogućnosti povlačenja europskih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, županija će vlastitim sredstvima financirati čitav projekt.

Podsjetio je da završava izgradnja i opremanje Srednje škole Donji Miholjac koja će do kraja godine, odnosno u drugom polugodištu već moći primiti svoje učenike. Projektgradnja plus je tvrtka s iskustvom u izgradnji škola i studentskih domova, od Dubrovniku do studentskog doma u Vukovaru, rekao je Ivica Crnković, predsjednik Uprave. Ako tržišne okolnosti budu povoljne i ne bude oscilacija, nema razloga da posao ne završimo u ugovorenom roku, prema standardima projekta i modernog obrazovanja, dodao je. Ravnatelj I. Gimnazije u Osijeku Dražen Đapić izrazio je zadovoljstvo početkom gradnje, rekavši da će gimnazija  odgovarati potrebama nastave 21. stoljeć, budući da je riječ o specijaliziranim učionicama, pomoćnim učionicama te adekvatnom prostoru za izvođenje svih nastavnih kurikuluma. Trenutno, 528 učenika koliko ih imamo, treba primjeren objekt, s obzirom da je unutrašnjost sadašnje škole nefunkcionalna za izvođenje nastave, naglasio je Đapić.