Iz obrazovanja

Vinkovci: Smotra učeničkih zadruga okupila 78 školskih zadruga

28.09.2022 15:12 VINKOVCI, 28. rujna 2022. (Hina) - Gotovo 80 zadruga sudjeluje na 34. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja se u srijedu i četvrtak održava u Vinkovcima, a na njoj su školski zadrugari predstavili raznovrsne proizvode, od prehrambene do uporabne vrijednosti.
Po riječima predsjednice Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Dragice Benčik, na toj smotri sudjeluju zadrugari iz 78 učeničkih zadruga od krajnjeg juga do istoka Hrvatske. "Ponosna sam što se toliki broj učeničkih zadruga okupio u Vinkovcima. Učeničko zadrugarstvo obrazovnom sustavu može dati jako puno, a ponajviše u poduzetničkom smislu i odgajanju mladih tako da razviju vještine potrebne u poduzetništvu", rekla je Benčik. Na Smotri učeničkih zadruga imaju pravo sudjelovati učeničke zadruge koje su odabrane na županijskim smotrama na temelju preporučenih i dogovorenih kriterija, rekla je Vladimira Brezak iz Agencije za odgoj i obrazovanje, ocjenjujući kako učeničke zadruge mnogo pridonose u nadogradnji obrazovnog sustava, a posebice u brizi o očuvanju hrvatske baštine.

"Ovo je jedina smotra u Hrvatskoj gdje su djeca s teškoćama u razvoju iz centara za odgoj i obrazovanje potpuno jednaka svoj ostaloj djeci", istaknula je, dodajući kako školarci kroz rad u učeničkim zadrugama upoznaju vrijednost vlastitog rada te načine funkcioniranja tržišta. Osim izložbeno-prodajnog obilježja, 34. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske nudi i nekoliko radionica te predavanja o učeničkom zadrugarstvu.