Iz obrazovanja

Učiteljima je potrebna edukacija o mentalnom zdravlju učenika

07.06.2022 12:32 ZAGREB, 7. lipnja 2022. (Hina) - Gotovo tri četvrtine djelatnika u školama ne zna kako prepoznati poteškoće s mentalnim zdravljem učenika i pružiti im pomoć iako to žele učiniti te im je potrebna edukacija, istaknuto je u utorak na predstavljanju ovogodišnje UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza.
Ove godine UNICEF će Mliječnom stazom podržati standardizirani program mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika pod nazivom ''PoMoZi Da'', koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Voditeljica programa Živjeti zdravo Sanja Musić Milanović kazala je da je još 2017.godine provedeno istraživanje o zdravstvenoj pismenosti odgojno obrazovnih djelatnika. ''Rezultati su pokazali da gotovo svi, čak 95 posto, želi naučiti kako prepoznati i reagirati na probleme učenika povezane s mentalnim zdravljem. Međutim, 76 posto njih ne usudi se niša poduzeti jer ne znaju kako mogu pomoći'', kazala je. Zbog toga je potrebna ''edukacija edukatora'', rekla je Musić Milanović te pozvala građane da se pridruže i tako podrže program edukacije. Dodala je kako je tjelesna aktivnost neizmjerno važna za očuvanje mentalnog zdravlja ali i radi prevencije pretilosti i ostalih zdravstvenih problema povezanih s prekomjernom težinom.

Utrka Mliječna staza prethodnih je godina okupljala oko 20.000 sudionika i prikupila oko 2,5 milijuna kuna. Ovogodišnje izdanje posebno je važno jer dolazi nakon izazovnog i stresnog razdoblja obilježenog pandemijom i potresima, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina CastilloMentalno zdravlje znači veću kvalitetu života, a prvi znaci problema s mentalnim zdravljem javljaju se već u djetinjstvu i pubertetu. Probleme ima 12 posto mladih između 10 i 19 godina'', naglasila je Castillo. Mladi ljudi sve više vremena provode u virtualnom svijetu u kojem se osjećaju usamljeno i izolirano. Zato je iznimno važno već u razredu prepoznati problem mlade osobe i uputiti je na stručnu pomoć, smatra ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać''.

Istraživanja koja provodi Hrvatsks ukazuju na to da je mentalno zdravlje mladih nakon pandemije u izrazitom pogoršanju. Ideja programa ''PoMoZi Da'' je pomoći osobama između 14 i 16 godina jer se upravo tada osjećaju nemoćnima'', poručila je.UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza održat će se od 9. do 18.rujna diljem Hrvatske. Svi zainteresirani građani mogu sudjelovati hodanjem, trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili mogu svojim donacijama pomoći podignuti svijest i važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih.