Iz obrazovanja

Stotinu animiranih filmova djece i mladih na 13. VAFI & RAFI festivalu

03.06.2022 09:27 VARAŽDIN, 2. lipnja 2022. (Hina) - U drugom dijelu ovogodišnjeg, 13. VAFI & RAFI festivala koji je u četvrtak počeo u Varaždinu natječe se stotinu animiranih filmova djece i mladih, a ovogodišnja zemlja partner je Češka.
VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma i ove se godine održava u dva grada, Varaždinu i Rijeci, u organizaciji Filmsko-kreativnog studija Vanime iz Varaždina te Javne ustanove u kulturi Art-kino iz Rijeke. RAFI dio na kojem je prikazano 88 profesionalnih filmova za djecu održan je u Rijeci od 26. do 28. svibnja, dok će četverodnevni VAFI dio festivala s filmovima djece i mladih iz cijelog svijeta u Varaždinu završiti u nedjelju, 5. lipnja. VAFI je u četvrtak otvoren izložbom mlade animatorice i grafičke umjetnice, članice VAFI žirija Petre Balekić. Direktor festivala Hrvoje Selec podsjetio je kako je ove godine prijavljeno 995 filmova iz 90 zemalja. Među više od 700 profesionalnih filmova za prikazivanje u Rijeci, u RAFI sekciji, bilo je odabrano njih 88.„S druge strane, oko 350 filmova djece i mladih pripada ovom varaždinskom, VAFI dijelu. Njih čak 100 je selektirano za prikazivanje u šest revijskih projekcija“, rekao je Selec.

Djeca i mladi natječu se u tri kategorije; VAFI Mini, VAFI Midi i VAFI Maxi, a dodjeljuje se i Plavi VAFI za film koji najbolje govori o dječjim pravima. Maja Flego, savjetnica dječje pravobraniteljice i dugogodišnja članica žirija za Plavi VAFI, naglasila je kako je uvijek izazov gledati kojim se temama djeca bave. „Svih ovih godina pronalazimo filmove u kojima djeca govore o sebi. Govoreći o sebi, svojim potrebama, ona govore nešto o svojim pravima, poručuju nam na koji bi način ta prava trebala bit ostvarena“, kazala je Flego. Ovogodišnja zemlja partner je Češka. Suorganizatori festivala su Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske i Pučko otvoreno učilište Varaždin te kino Gaj.

Festival se održava pod pokroviteljstvom gradova Varaždina i Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Društva hrvatskih filmskih redatelja, te Varaždinske i Primorsko-goranske županije. Pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić na otvorenju festivala istaknula je da je VAFI & RAFI postao nezaobilazna točka na karti kulturne scene Varaždina, ali i izvan granica Hrvatske.