Iz obrazovanja

Petrinja - Počela izgradnja nove zgrade škole, pomoć mađarske države

01.06.2022 14:35 PETRINJA, 1. lipnja 2022. (Hina) - Polaganjem dvojezične povelje u temelje buduće škole u srijedu je na svečani način obilježen početak izgradnje nove zgrade Prve osnovne škole u Petrinji, koju u sklopu projekta pomoći u potresu stradalog područja, financira Vlada Mađarske.
Stara zgrada škole u potresu je jako oštećena i njezina će obnova biti zahtjevna i dugotrajna. Nakon što je Mađarska donijela odluku o financiranju izgradnje nove zgrade, odlučeno je da će se stara škola, nakon obnove, koristiti za druge sadržaje. U nazočnosti veleposlanika Mađarske u Hrvatskoj Csaba Damcsaka, zamjenika sisačko-moslavačkoj župana Mihaela Jurića, državnih tajnika i drugih gostiju, okupljene je pozdravio Laslo Lehel, predsjednik i direktor Mađarske ekumenske humanitarne organizacije koja je preuzela vođenje projekta. "Prošlo je više od godinu dana kako smo dobili mandat mađarske vlade da upravljamo ovom investicijom u suradnji s izvođačem radova Maga Logistikom. Tada smo očekivali kako će projekt početi za nekoliko mjeseci, ali projekt je bio složeniji nego smo mislili. Ipak, danas smo učinili prvi veliki korak. Petrinja će dobiti jednu prekrasnu zgradu i siguran sam da će mnogi naraštaji uživati u njenim dobrobitima", rekao je Lehel. 

Škola će na tri etaže, prizemlje i dva kata, imati 20 učionica, kabinete i druge sadržaje, a s posebnim će se ulazom na nju oslanjati sportska dvorana, obrazložio je generalni direktor i vlasnik Mega Logistike Geza Loki. Također je rekao da njegova tvrtka ima potrebno iskustvo jer je gradila u 15 zemalja i Hrvatskoj, pa vjeruje da će projekt biti završen u predviđenom roku. Državni tajnik u za vjerske i manjinske odnose Miklos Soltesz je napomenuo kako nije bilo dileme da nakon potresa Mađarska pruži pomoć stradalom području. Prvo u kontejnerima, higijenskim potrepštinama i hrani, a zatim i odlukama o drugim oblicima pomoći, pri čemu su bili vođeni potrebom pomoći za budućnost i pomoć u obnovi crkvenih objekata. Tako je odlučeno i da Mađarska izgradi novu zgradu Prve osnovne škole i obnovi teško oštećenu crkvu u Žažini.

Ukupna pomoć Mađarske Hrvatskoj iznosi 190 milijuna kuna. Mađarski državni tajnik  je pozvao i dvije skupine petrinjske djece, po 50 mališana, na ljetovanje u Mađarsku. Na pomoći su zahvalili izaslanica ministra znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, koji je prenio i zahvalu bolesnog župana Ivana Celjaka. Povelju o izgradnji nove školske zgrade, koja je položena u temelje buduće škole, potpisali su Laslo Lehel i Mihael Jurić, uz blagoslov generalnog vikara Sisačke biskupije Marka Cvitkušića.