Iz obrazovanja

Odbor za obitelj: Povećati naknade roditeljima djece s teškoćama u razvoju

01.06.2022 14:15 ZAGREB, 1. lipnja 2022. (Hina) - Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović razgovarala je u srijedu s predstavnicama Udruge Sjena koja zastupa roditelje djece s teškoćama u razvoju kako bi razmotrili mogućnosti povećanja naknade za te roditelje te njihove ostale statusne probleme.
Udruga Sjena okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom a u saborskoj proceduri su dva zakona koja reguliraju njihova prava. Vučemilović je najavila da će se idući tjedan održati tematska sjednica Odbora na kojoj će se više razgovarati o roditeljima djece koja imaju poteškoće u razvoju kako bi pomoglo roditeljima koji za sebe kažu da su za sustav nevidljivi. Dopredsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar istaknula je problem roditelja koji koriste dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju do osme godine života. "Taj je dopust u sustavu Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama i trenutačno iznosi 2328,20 kuna što smatramo krajnje nedostatnim s obzirom na troškove koji proizlaze iz teškoća invaliditeta naše djece i gura nas se u ekstremno siromaštvo. Udruga traži povećanje tog iznosa, a dodatni problem je i što je ograničen do osme godine djetetova života”, upozorila je Rešetar dodavši da njihove smetnje ne prestaju s osmom godinom života.

Nakon djetetove osme godine života roditelj ima opciju povratka na tržište rada, što je neizvedivo jer ne postoji sustavna podrška za njihovu djecu. Druga mogućnost je da se roditelj vrati na pola radnog vremena što ovisi o dobroj volji poslodavca a treća opcija je prelazak u status roditelja njegovatelja iz kojeg proizlazi pitanje koliko se ljudima daje pravo na rad i zarađivanje za život. Rešetar kaže kako traže za roditelje korisnike naknade za dopust da budu stalno zaposleni a ne da ih se uklanja s tržišta rada i baca na naknadu od 2328,20 kuna samo zato što su roditelji djeteta s teškoćama u razvoju. Vučemilović je dodala da se iznos naknade nije mijenjao od 2017. a naknadu prima 5000 roditelja, pa to ne bi trebao biti problem. Nada se da će ova tema premostiti svjetonazorske razlike među strankama te da će učiniti sve da se ti problemi riješe.