Iz obrazovanja

Srednja strukovna škola A. Horvata proslavila 135. obljetnicu

23.05.2022 09:16 ĐAKOVO, 20. svibnja 2022. (Hina) - Cjelodnevnim programom Srednja strukovna škola Antuna Horvata u Đakovu, koja je među prvim šegrtskim školama u nas osnovana 1887. godine, proslavila je u petak 135. obljetnicu i 30. godišnjicu razdvajanja od negdašnjeg Centra usmjerenog obrazovanja "Braća Ribar" u Đakovu.
Nakon prigodnog programa u vrtu i predvorju škole te prijma u Nadbiskupijskom dvoru, u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici održana je svečana akademija na kojoj je, nakon premijere himne obrtničkih škola na tekst Ivana Balena i u izvedbi Ženske vokalne skupine "Đakovčanke" i spota za nju, čiji je autor prosvjetni djelatnik škole Zlatko Mesić, o 135 godina škole - slavljenice govorio je njezin ravnatelj Mirko Ćurić. "Škola je osnovana u vrijeme kada je Hrvatska bila dio Austro-Ugarske, a danas je članica Europske unije. Počeli smo te 1992. godine skromno, u barakama Osnovne škole Vladimira Nazora, a danas smo najveća srednja škola u gradu i jedna od najvećih u Osječko-baranjskoj županiji, sa 620 učenika što se obrazuju u više do 20 strukovnih zanimanja, s više od stotinu zaposlenih", podsjetio je.

Škola ima i svoje poljoprivredno imanje te vinograd. "Danas smo respektabilna, solidno opremljena škola, aktivna u brojnim projektima, na brojnim natjecanjima, gdje osvajamo i prva mjesta u različitim sektorima, i to najviše veseli", rekao je Ćurić, ističući važnost strukovnog obrazovanja. Među ostalima, školi je na obljetnici čestitao potpredsjednik Hrvatske obrtnike komore i predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije Darko Knežević, koji je istaknuo važnost obrtništva i strukovnog obrazovanja kroz podatke da je u Republici Hrvatskoj 95.000 obrta u kojima je zaposleno 200.000 radnika, a u Osječko-baranjskoj županiji 5200 obrta s 12.200 zaposlenih. "Budite ponosni na svoju povijest i zadovoljni onim što ostvarujete", poručio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik hrvatske nacionalne zajednice u srbijanskom parlamentu Tomislav Žigmanov.

Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije Gordana Nakić upozorila je na odljev mladih koji je, kako je rekla, moguće zaustaviti kvalitetnim obrazovanjem u suradnji s gospodarstvenicima. "Strukovno obrazovanje često se podcjenjuje, a učenici strukovnih škola ne stječu samo znanja, nego i vještine, a one su svuda oko nas, vidljive u svakoj izgrađenoj građevini, proizvodu, usluzi obrtnika i dr. Zamislite koliko je samo vještina stečeno u 135 godina Srednje strukovne škole Antuna Horvata. Imate razloga za ponos", rekao je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, a đakovački gradonačelnik Marin Mandarić je istaknuo kako ta škola Đakovo također potvrđuje kao obrtnički grad. Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš rekla je kako je za uređenje školskog imanja te škole rebalansom proračuna osigurano 380.000 kuna. Školi su na obljetnici čestitali i predstavnici Općine Kiseljaka iz BiH te tamošnje srednje strukovne škole.