Iz obrazovanja

Srednja škola Petrinja očekuje više učenika

20.05.2022 16:08 PETRINJA, 20. svibnja 2022. (Hina) - Učenici Srednje škole Petrinja u potresu su ostali bez zgrade i raseljeni su podstanari, ali još su odlučniji i snažniji u stjecanju znanja i vještina, istaknuo je u petak na Danima otvorenih vrata ravnatelj te škole Milan Orlić, koji ove godine očekuje više učenika.
Danom otvorenih vrata u sportskoj dvorani javnosti se predstavila Srednja škola Petrinja. Već druga upisna godina tu školu očekuje bez zgrade uništene u potresu, u podstanarstvu u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji, a upravna zgrada je u unajmljenoj privatnoj kući u drugom dijelu grada, gdje je i praktikum za strukovna zanimanja. Ove godine očekuju veći broj učenika, koji se znatno smanjio nakon nakon potresa, kada je iz škole ispisano 30 učenika koji su se preselili u Zagreb i Zagrebačku županiju jer su im domovi u Petrinji bili neupotrebljivi. Mnogi učenici najavili su povratak u svoj grad i školu. Ravnatelj škole Milan Orlić rekao je da je tristotinjak učenika danas vidjelo što u školi nude te vjeruje da su ih uspjeli animirati za upis u neki od smjerova. I dalje imaju mogućnost upisa 40 učenika u gimnazijski smjer, 20 u prehrambene tehničare, 20 u smjer veterinarskih tehničara, 10 u cvjećare, 10 u mesare i šest u smjer pomoćnog vinogradara - vinogradara - vinara.

"Osim smjerova, važno nam je bilo istaknuti i predstaviti i programe GLOBE, ERASMUS +, EU PARLAMENT i druge, koji čine puno više od osnovnog predviđenog stjecanja znanja. Nudimo strukovna zanimanja koja su vrlo tražena na tržištu rada, što je bitno kako bi nakon školovanja mogli odmah stupiti u radni odnos", rekao je ravnatelj. Istaknuo je izrazito dobru suradnju s realnim sektorom, Gavrilovićem, Sparom, Konzumom, Mlinom i pekarnicama, Inkluzivnom farmom, veterinarskom stanicama i poduzetnicima koji ih podupiru. Ravnatelj Orlić rekao je da sada imaju sedamdesetak maturanata, a prema rezultatima državne mature, prošle godine su ostali na razini izvanrednih, čemu je dokaz i upis maturanata na željene fakultete. "Ako uzmemo u obzir on line nastavu zbog korone, izostanke zbog samoizolacije, potres i ostajanje bez domova, smještaje po kontejnerima, putovanje djece iz okolnih sela i naselja koje se svodilo na 'snađi se kako znaš', moramo najiskrenije priznati da su naši učenici pobjednici s dijamantnim medaljama jer ne pamtimo toliko ekstremno teških uvjeta prelomljenih preko današnjih maturanata, iako u potpunosti vjerujem u njihov sjajan uspjeh na državnoj maturi i upise na fakultete", rekao je ravnatelj.

Školska zgrada oštećena u potresu obnavljat će se kasnije kao zaštićeni spomenik kulture, a nastavu nastavljaju kao podstanari u OŠ Mate Lovraka. Svi projekti i sva dokumentacija, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, pripremljeni su i predani za dogradnju i obnovu zgrade Gavrilovića koju im je Đuro Gavrilović darovao nekoliko mjeseci nakon potresa. Kako je rekao ravnatelj Orlić, u koordinaciji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvom znanosti i obrazovanja "dogovara se što skoriji početak radova i preseljenje Srednje škole Petrinja u novu zgradu".