Iz obrazovanja

Hrvatskoj učenici bronca na 56. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi

17.05.2022 16:22 ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Maturantica zagrebačke XV. gimnazije Mila Grgurić osvojila je brončanu medalju na upravo završenoj 56. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi, na kojoj je Hrvatsku predstavljalo četvero srednjoškolaca, priopćio je Kemijski odsjek zagrebačkog PMF-a.
Na natjecanju u uzbekistanskom glavnom gradu Taškentu uspješno su sudjelovali i maturanti XV. gimnazije Mislav Mihaljević i Jasmin Jašarević te učenik trećeg razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Lovro Mirković, koji su dobili priznanja.Hrvatske reprezentativce pratili su mentori Darko Vušak i Tin Klačić, koji su uz profesore Branku Zorc i Branimira Bertošu voditelji grupe nastavnika, znanstvenika i studenata koja je natjecatelje pripremala za sudjelovanje na ovoj olimpijadi, ističe se u priopćenju. Međunarodna Mendeljejevljeva kemijska olimpijada natjecanje je za najtalentiranije srednjoškolce koji svoje znanje i vještine trebaju dokazati na dva teorijska i jednom eksperimentalnom testu.

Testovi pokrivaju sva područja kemije, traju po pet sati i pišu se na engleskom jeziku. Ovo međunarodno natjecanje održava se svake godine u drugoj zemlji, a prvi put se održalo 1967. godine u Ukrajini. Nakon prethodne dvije online Olimpijade, ova je održana uživo, a potporu za sudjelovanje na Olimpijadi učenicima su omogućili Hrvatsko kemijsko društvo, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te tvrtka LKB.